Achtergrond

Vijf medische vondsten uit ontwikkelingslanden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Colombiaanse kangoeroedracht
Vanwege een tekort aan couveuses bedachten Colombiaanse artsen in 1978 de Kangoeroezorg, een methode waarbij moeders of vaders hun te vroeg geboren baby’s 24 uur per dag in een draagdoek bij zich houden. Voordeel hieraan is onder andere dat de kinderen op de juiste temperatuur worden gehouden. De methode is momenteel in de Verenigde Staten een gangbare behandeling van premature kinderen.

India oogzorg
Foto: cc, helpage

 

Indiase lens vergemakkelijkt staaroperatieHet Aravind oogziekenhuis in het Indiase Madurai staat erom bekend dat het arme mensen gratis oogbehandelingen geeft. Daarnaast ontwikkelde Aurolab, het laboratorium van het ziekenhuis een speciaal soort lens waarmee het uitvoeren van staaroperaties een stuk makkelijker en goedkoper is geworden, de lenzen worden inmiddels in 120 landen gebruikt. Behalve de lens is ook het zorgmodel van het ziekenhuis waarbij basishandelingen door verpleegkundigen in plaats van artsen worden uitgevoerd.

Haïtiaanse zorg voor aidspatiënten
Hoewel Haïti extreem arm is en de nodige problemen kent, is het land er toch in geslaagd om een aidsepidemie te voorkomen. Dat dankt het Caribische staatje mede aan het oudste aidsziekenhuis ter wereld in Port-au-Prince. De behandelmethode van Zamni Lasante een project in het dorpje Cange dat in 1998 als eerste begon met het uitdelen van gratis aidsremmers, is wereldwijd gekopieerd.

 

draagbare ECG machine
Foto: General Electric

 

Chinese draagbare ECG-machineSinds mei dit jaar heeft General Electric een nieuwe machine op de markt waarmee hartfilmpjes kunnen worden gemaakt. Deze nieuwe machine die slechts drie kilo weegt, makkelijk draagbaar is en dankzij de sterke accu wel even zonder stopcontact kan is ontwikkeld in Chinese plattelandsziekenhuizen.
 

 

Venezolaanse homeopathische hoestsiroop
Een nieuwe hoestsiroop met honing waarmee Vicks met name in Zwitserland hoge ogen gooit, is zo nieuw nog niet. Het drankje ontstond in een laboratorium van Procter&Gamble in Caracas, Venezuela en was bedoeld om de Latijns-Amerikaanse markt te veroveren. Nadat het keelverzachtende homeopathische drankje in Mexico en Brazilië aansloeg, besloot het concern het ook in de VS en Europa op de markt te brengen.

Foto boven: oogonderzoek (cc) helpage

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons