Achtergrond

‘Verkrachting van mannen is onderschat probleem’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Dit onderzoek werd gedaan door de universiteit van Californië en Los Angeles. Hieruit bleek onder meer dat tijdens de burgeroorlog in Congo dertig procent van de vrouwen slachtoffer van seksueel geweld was, tegen 22 procent van de mannen. Tijdens de oorlog in Joegoslavië is tachtig procent van de mannelijke gevangenen minstens één keer slachtoffer geweest van seksueel geweld, in El Salvador was dit 76 procent. Er kan dus niet gesproken worden van op zichzelf staande incidenten, verkrachting van mannen komt overal ter wereld voor.

Verkeerde definitie
Lara Stemple, die leiding gaf aan het onderzoek, zegt in een interview met Al Jazeera niet te verwachten dat de omstandigheden verbeteren als de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties hun woordgebruik niet veranderen: “Als op zulke hoge niveaus de verkrachting van mannen wordt genegeerd, is het niet verbazingwekkend dat de hulp voor deze mannen niet op gang komt. Stereotypen van mannen als daders en vrouwen als slachtoffers moeten verdwijnen.” Stemple doelt onder andere op een rapport van de Verenigde Naties dat geschreven is naar aanleiding van een conferentie in 2006 over seksueel geweld in Oeganda. Daaruit kan worden opgemaakt dat verkrachting alleen vrouwen betreft. Een resolutie van dezelfde organisatie die twee jaar later is geschreven, stelt dat alles gedaan moet worden om het seksueel geweld van vrouwen te stoppen, maar mannelijke slachtoffers worden nergens genoemd.

afrikaanse mannen
Afrikaanse mannen (cc)

Vorige maand verscheen er een artikel in The Guardian dat stelde dat internationale hulporganisaties het probleem bewust negeren. Schrijver Will Store bezocht het Refugee Law Project (RLP) in Oeganda. Deze stichting, die psychosociale ondersteuning aan slachtoffers van geweld en verkrachting biedt, heeft veel mannelijke cliënten. Het RLP in Oeganda stuitte op weerstand toen zij een documentaire maakten over dit onderwerp. Volgens de directeur van het project hebben verschillende hulporganisaties geprobeerd de productie van de film tegen te houden.
 

Oxfam Novib
De Nederlandse Oxfam Novib is een van de financiers van RLP. Volgens Store heeft Oxfam Novib gedreigd te stoppen met verdere financiering als meer dan dertig procent van de cliënten van het RLP man is. In reactie hierop zegt Oxfam Novib: “We hebben inderdaad gevraagd om minstens zeventig procent vrouwelijke cliënten, maar dit hebben we gedaan omdat vrouwen vaker getroffen worden door armoede dan mannen. Volgens de Verenigde Naties is zeventig procent van de armen vrouw.” Sinds dit jaar is de doelstelling van Oxfam Novib veranderd: “We vragen nu om een gelijkwaardige aanpak van mannen en vrouwen.”

Een andere organisatie die zich bezighoudt met de verkrachting van mannen is Stichting Vluchteling. Zij hebben een aantal projecten in onder andere Congo en Oeganda waar ook mannen worden behandeld. Hoewel zij dus wel hulp bieden, zijn er maar weinig mannen die zich melden voor hulp. Volgens de stichting komt dit door het grote taboe dat op dit onderwerp ligt.

Taboe
Praten over verkrachting ligt in veel landen bij mannen erg gevoelig. Mannen die vertellen wat hen overkomen is, worden gezien als kwetsbaar en worden niet meer voor vol aangezien. Ze lopen het risico verbannen te worden door hun familie. Daarom houden ze het vaak voor zich, met depressies en zelfmoorden tot gevolg. Eunice Owiny, hoofd van de afdeling gezondheid en psychesocialiteit van RLP, zegt tegen Will Store: “Stel je een getrouwd stel voor. Zowel man als vrouw zijn verkracht. (…) De vrouw krijgt medische behandeling, ze krijgt aandacht en ze wordt gesteund door veel organisaties. Maar de man is van binnen aan het doodgaan.”

Foto boven: Ferran Jordà (cc)

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons