Achtergrond

Venezuela in dialoog: einde politieke crisis?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Afgelopen week kwamen de Venezolaanse regering en oppositie voor de derde keer deze maand samen om een eind te maken aan het politieke geweld dat het land teistert. Sinds februari is het buitengewoon onrustig in het land van olie en socialisme. Er vielen sindsdien ruim 40 doden en honderden gewonden bij demonstraties tegen de regering van president Nicolás Maduro. De opvolger van Hugo Chávez won vorig jaar nipt de verkiezingen van oppositiekandidaat Henrique Capriles. De oppositie houdt de regering van Maduro verantwoordelijk voor de groeiende onveiligheid, inflatie en voedseltekorten. In februari van dit jaar sloeg de vlam echt de pan toen studenten de straat op gingen vanwege de onveiligheid op hun campussen.

De protesten werden met geweld onderdrukt door veiligheidsdiensten en gewapende bendes die gelinkt worden aan de regering. Door de zware repressie kon de studentenbeweging rekenen op steun van de gehele oppositie.

Onder de slogan la salida (het vertrek), probeert een deel van de oppositie de onvrede uit te buiten en het vertrek van Maduro te eisen. De gematigde oppositie steunt de protesten ook, maar wil slechts dat de regering maatregelen neemt tegen de onveiligheid, inflatie en voedseltekorten.

Ook aanhangers van Maduro demonstreerden de afgelopen maanden enkele malen om hun steun aan de regering te betuigen.

Oppositie achter de tralies
Hoewel de protesten zijn afgenomen in aantal en intensiteit, gingen afgelopen weekend opnieuw duizenden Venezolanen de straat op. Zij zijn boos dat talloze kopstukken van de oppositie nog steeds vast zitten.

Leider van oppositiepartij Voluntad Popular, Leopoldo López wordt verantwoordelijk gehouden voor de oppositieprotesten, en zit in voorarrest in een militaire gevangenis. Daniel Ceballos, oud-burgemeester van studentenstad San Cristóbal is inmiddels zelfs veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Hij zou te weinig hebben gedaan om de openbare orde te garanderen tijdens de heftige demonstraties in zijn stad.

In gesprek
Er is echter ook goed nieuws. Dankzij inspanningen van UNASUR (Unie van Zuid-Amerikaanse Naties) en het Vaticaan zijn regering en oppositie sinds begin april in gesprek om samen een oplossing te zoeken voor het (politieke) geweld.

De dialoog heeft tot nu toe kleine successen opgeleverd. Zo komt er een waarheidscommissie die onderzoek doet naar het geweld tijdens de antiregeringsdemonstraties. De commissie zal bestaan uit leden van regeringspartij PSUV, de oppositie en enkele vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld.

Ook zijn de partijen dichtbij een akkoord over de benoeming van nieuwe rechters voor het Hooggerechtshof en de Nationale Kiesraad. Volgens de oppositie is het onacceptabel dat bepaalde rechters hun functie nog steeds uitoefenen terwijl hun mandaat is verlopen.

Volgens Human Rights Watch is er geen onafhankelijke rechtspraak in Venezuela en staat ook de Kiesraad – verantwoordelijk voor het organiseren van vrije en eerlijke verkiezingen – onder invloed van de regering.

Verdeelde oppositie
De radicale vleugel van de oppositie wijst de dialoog met de regering echter af. María Corina Machado, een oud-parlementslid dat onlangs uit functie werd ontheven, vindt dat de partijen niet als gelijkwaardige gesprekspartners in overleg zijn.

90 procent van de Venezolanen steunt echter de dialoog van oppositie en regering. Hopelijk lukt het de partijen om gezamenlijk een oplossing te vinden. Het zou een historisch akkoord zijn in het tot op het bot verdeelde land.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons