Nu de vrede is teruggekeerd in Mogadishu kunnen ook de universiteitsmedewerkers en studenten terug naar de Somalische hoofdstad. Maar na het eindigen van de oorlog zijn financiën de grootste barrière voor studenten.

Somaliërs hechten veel waarde aan onderwijs. Toen de oorlog nog gaande was weigerden universiteiten te sluiten: studenten en leraren bleven naar de lessen komen, al was dit met gevaar voor eigen leven. Ook besloten verschillende universiteiten te verhuizen naar gebieden waar het relatief veilig was.

Er is momenteel veel vraag naar hoogopgeleid personeel, en afgestudeerde Somaliërs kunnen zeker zijn van een baan. Maar nu de oorlog afgelopen is, dreigt er een nieuw gevaar voor de standvastige, leergierige studenten: staatsuniversiteiten zijn verwoest door de oorlog, en het enige alternatief zijn privéuniversiteiten die voor veel Somaliërs niet te betalen zijn. De overheid zegt haar best te doen om universiteiten te herbouwen.

Lees meer bij The Guardian.

 

Foto (cc)

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief