Achtergrond

Van de bajes naar Beatrix

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In het Amsterdamse Lloyd-hotel werd afgelopen week het concept van omgekeerde ontwikkelingssamenwerking in de praktijk gebracht. De partnerorganisaties van Young in Prison Nederland uit Malawi, Colombia en Zuid-Afrika deelden hun best practices met Nederlandse professionals. Hoogtepunt van de dag is ongetwijfeld het verhaal en optreden van de Zuid-Afrikaanse ex-delinquent Larry Joe.

Kerstfeestje
Met een daverend applaus werd hij door de zichtbaar geëmotioneerde aanwezigen ontvangen. Gewapend met gitaar en een ondeugende glimlach betreedt hij het podium en spreekt de aanwezigen toe: ‘‘Merry Chrismas to everybody. 538 dagen geleden werd ik vrijgelaten en sinds die dag is het elke dag kerstmis geweest voor mij. Fijn dat jullie op mijn kerstfeestje zijn.” Zeven jaar lang was hij op de vlucht voor de politie. Nooit langer dan drie dagen op een plek, totdat hij zichzelf aangaf bij de politie. Drie jaar gevangenisstraf volgde. Hij las alle boeken in de bibliotheek, sportte zich suf en begon muziek te maken. Zijn talent werd opgemerkt en een plaat werd opgenomen in zijn cel. Het was de start van een onwaarschijnlijke carrière en de geboorte van een rolmodel voor jonge delinquenten wereldwijd.

Minder begrip
Nog onder de indruk van zijn verhaal en muziek verplaatsen we ons naar de lunchruimte. Ik kijk op mijn telefoon en zie de headline over staatssecretaris Veiligheid en Justitie Fred Teeven: ‘Inbrekers riskeren neergeschoten te worden.’ En dan denk ik aan de recente campagneleus van de VVD: ‘Meer straf en minder begrip criminelen.’ Uiteraard. Mensen lopen een fysiek risico wanneer ze de eigendommen van medemensen niet respecteren. Criminelen dienen proportioneel te worden gestraft en slachtoffers verdienen alle mogelijke materiële of immateriële hulp die geboden kan worden. Maar een verkapte oproep tot ‘minder begrip’ voor medeburgers gaat ver. Erg ver.

Nu wel begrip
Begrip, empathie en medeleven. Het is er, of het is er niet. Een politieke partij zou dit niet moeten willen sturen. De missie van Larry Joe om een rolmodel te zijn voor jongeren in de gevangenis is dan ook een mooi tegengeluid. Vorige week speelde hij voor een uitverkocht Carré en ontmoette hij Koningin Beatrix. Van alle kanten wordt hij geprezen en bewonderd. Er is begrip. Nu wel.

 

 

 

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons