De Universiteit van Wageningen heeft een chip ontwikkeld die de transportomstandigheden van voedsel meet, en ook helpt de rijping van producten op afstand te bestuderen.

De houdbaarheid van veel producten is langer dan op de verpakking staat, omdat het vaak lastig is om de ‘echte’ houdbaarheidsdatum te schatten. Onderzoekers hebben modellen ontwikkeld om de kwaliteit van  fruit te voorspellen op basis van de chipgegevens.

Hiermee voorkomt de chip bijvoorbeeld dat fruit van een lagere kwaliteit en een kortere houdbaarheid in een dure speciaalzaak terechtkomt, waar het al snel weggegooid zou worden omdat het er niet meer perfect uitziet. Terwijl een marktkoopman dit fruit nog prima een paar dagen zou kunnen verkopen.

 

Lees meer bij Foodholland

Foto: cc

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief