Achtergrond

Tijgers tellen en kletsen met stropers

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Samia Saif (27) trok in haar eentje het oerwoud in met een missie: tijgers redden. Zij interviewt stropers en probeert samen met lokale bewoners te voorkomen dat de tijger in het mangrovewoud uitsterft. OneWorld sprak deze jonge natuurbeschermer, die dit jaar de Future for Nature award ontvangt.

De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan jonge, talentvolle natuurbeschermers, die ieder 50.000 euro ontvangen. Saif komt uit Bangladesh, maar schrijft haar proefschrift aan de universiteit van Kent in het Verenigd Koninkrijk. Hiervoor ging ze naar haar eigen land om onder andere tijgers te tellen en een  vertrouwensband te krijgen met de lokale bevolking om zo informatie los te krijgen.

Arresteren heeft geen zin
Er is maar weinig bekend over de tijgerstand en de omvang van de tijgerjacht, en door dit in kaart te brengen kan er actie tegen genomen worden. Simpelweg stropers oppakken heeft volgens Saif geen zin: [[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”18854″,”attributes”:{“height”:366,”width”:250,”style”:”width: 250px; height: 366px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]“Ze hebben geen alternatief levensonderhoud, en kopen zichzelf zo weer vrij.”  Door samen te werken met dorpsbewoners en stropers in het oerwoud kan ze stroperij wél tegengaan en zo voorkomen dat de tijger uitsterft.

‘Iedereen voelt wat voor de tijger’
Waarom de tijger? Saif legt uit dat iedereen in Bangladesh wel iets voelt voor de grote kat, en dat de tijger hun nationale symbool is.  Ondanks de sterke band tussen inwoners van Bangladesh en de tijger zal het dier binnen 5 à 10 jaar uitsterven als hier niks tegen gedaan wordt, voornamelijk door stroperij.

Saif bracht 13 maanden in het oerwoud door, en verzamelde daar met behulp van dorpsbewoners informatie over tijgerstroperij. Via-via kwam ze in contact met stropers, die haar vertelden hoe ze op tijgers joegen: “Ze vertelden mij hoe ‘anderen’ te werk gingen, niet dat ze zelf stropers waren. Dit om niet het risico te lopen om gepakt te worden, ook al was het niet mijn bedoeling om ze aan te geven.” Door de interviews leerde Saif wat stropers met de dode tijgers doen, langs welke routes de tijgerdelen verkocht worden, hoe hoog de prijzen zijn en hoeveel vraag er naar tijgerproducten is.

Stropers hebben macht
Door het vertrouwen van dorpsbewoners te winnen kon Saif waardevolle informatie loskrijgen over de achterliggende oorzaken van tijgerstroperij. In de lokale dorpen willen mensen tijgervellen en botten hebben, omdat die belangrijk zijn in hun cultuur. Ook jagen ze soms op tijgers die hun familie of vee hebben aangevallen.

Stropers verkopen dode tijgers om tijgerproducten en alternatieve medicijnen te leveren voor de wereldwijde hoge vraag naar deze producten. Dorpsbewoners zijn bang om ze aan te geven. Saif: “Stropers hebben geld en macht. Vaak kunnen ze zich na een paar maanden gevangenisstraf vrijkopen, waarna degene die ze aangaf  in elkaar geslagen wordt.” Deze omkooppraktijken laten zien dat stropers ook contacten met de lokale overheid hebben, wat het nog moeilijker maakt om ze te straffen.

In de toekomst wil Saif een systeem opzetten om het makkelijker te maken om stropers aan te geven: “We willen dorpsbewoners de mogelijkheid geven om anoniem aangifte te doen, zodat ze niet bang hoeven te zijn voor wraak.”

Bedreigend smsje
De sterke invloed van stropers heeft Saif zelf ook ondervonden: “Toen ik in het oerwoud werkte werd ik bedreigd. Ik kreeg een smsje waarin stond dat ik weg moest gaan, omdat ik anders verkracht zou worden. Gelukkig was ik nooit alleen en waren er altijd een paar grote kerels in de buurt om op me te letten.” Ook haar positie als vrouw maakte het haar soms moeilijk om haar werk te doen, want natuurbescherming wordt in Bangladesh niet als ‘vrouwenwerk’ gezien.

Haar werk is zeker niet zonder gevaar, en ze heeft nog een lange weg te gaan. Maar Saif gaat door: “Ik ben heel blij met de erkenning die ik met deze prijs heb gekregen. Met het geld ga ik tijgervallen uit het oerwoud halen, meer onderzoek doen en samen met de lokale bevolking de tijger in Bangladesh beschermen.”

 

Foto (cc)
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons