Afgelopen week presenteerde President Obama de Amerikaanse strategie tegen jihad-strijders van IS(IS) in Irak en Syrië. Het is niet de eerste keer dat Amerika de stijd aangaat met een fundamentalistische terreurgroep: de CIA was sinds de jaren '90  bezig met de 'uitschakeling' van Osama bin Laden, oprichter en voormalig leider van Al Qaida.

Hoe zag deze klopjacht van ruimt twinig jaar eruit? Waarom had de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou lang nodig? En wie leidde hen uiteindelijk naar Bin Laden's villa in Islamabad waar hij in 2011 werd gedood? CIA-medewerkers  vertellen het je in detail in de documantaire 'Manhunt' (2011).  De docu is hier te zien.

Relatie IS-strijders
IS(IS) komt deels voort uit Al Qaida in Irak. Na maanden van onderlinge gevechten nam de terreurgroep in 2013 afstand van Al Qaida, terwijl dit terreurnetwerk zich op zijn beurt distantieerde van IS(IS)' wrede werkwijze. Inmiddels heeft IS(IS) meer grondgebied weten te veroveren dan Al Qaida ooit is gelukt.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
Eva-Huson-foto1

Over de auteur

Eva Huson woont en werkt als freelance journalist in Irak. Ze schrijft over oorlog, migratie en hulp.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief