Achtergrond

Terugkeer dienstplicht in Argentinië?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Argentinië wordt met de dag onveiliger. Tenminste, dat idee krijg je als je de televisie aanzet of de krant openslaat. Maar ook zelf zie ik steeds vaker berovingen op straat.

Nog geen maand geleden liep ik overdag in het centrum van Buenos Aires. Op 100 meter afstand zag ik hoe twee criminelen een oude man tegen de grond werkten, om zijn tas te stelen. Daarna sprongen ze op de motor van een handlanger. Het duurde nog geen 10 seconden, maar het maakte indruk op mij: hoewel zeker 50 mensen de beroving zagen, durfde niemand in te grijpen.

Hoewel iedereen vindt dat de overheid meer moet doen aan de onveiligheid, is er geen consensus over een oplossing: ligt het aan het onderwijs, moet er strenger gestraft worden of is meer blauw op straat nodig?

Als het senator Mario Ishii ligt, wordt de dienstplicht opnieuw ingevoerd. Jongeren die niet studeren of werken, moeten maar het leger in. Volgens de senator houdt de militaire dienst de jongeren op het rechte pad.

Vooral in de buitenwijken van Buenos Aires neemt de criminaliteit de afgelopen jaren sterk toe: afgelopen maand werd in de provincie Buenos Aires zelfs de noodtoestand uitgeroepen. De minister van Veiligheid van de provincie steunt het voorstel van de senator en wil zelfs het leger de straat op sturen.

Dat idee ligt erg gevoelig. De laatste keer dat het leger de baas was op straat, tijdens de militaire dictatuur, ‘verdwenen’ 30.000 Argentijnen. Ik heb de afgelopen dagen niemand gesproken die graag wil dat de militairen weer terugkeren in het straatbeeld.

Maar herinvoering van de dienstplicht, dat is geen taboe. Ángel is 30 jaar oud en vader van twee kinderen. Omdat ‘de dienst’ in 1994 werd afgeschaft, is hij zelf nooit opgeroepen. Toch is hij voor het voorstel: “Ik zie veel jongeren op straat rondhangen en mensen bestelen, een tijdje militaire dienst is goed voor ze”.

Je zou misschien verwachten dat alle jongeren tegen het voorstel zijn, maar dat is niet zo. Ik spreek Nicolás (19) aan terwijl hij op straat aan het flyeren is. Hij is niet per se tegen een dienstplicht voor jongeren. “Zolang het maar 8 uur per dag is, je niet hoeft te verhuizen en je betaald krijgt”. Nicolás ziet het dus eerder als een tijdelijk – onvrijwillig – baantje.

Uitgesproken tegenstanders zijn er natuurlijk ook. Adolfo Pérez Esquivel, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, vindt herinvoering van de militaire dienst onbespreekbaar: “De oplossing van dit probleem ligt in het onderwijs”.

Ook de nationale regering wil de jongeren niet naar de barakken sturen. Presidente Cristina Kirchner ziet namelijk een andere rol voor het leger. Zij heeft de afgelopen jaren de militairen ingezet bij het verlenen van noodhulp en het bouwen van sociale woningen.

De kans bestaat dat burgers via een referendum over de terugkeer van de dienstplicht kunnen besluiten. Het zou een unicum zijn in de Argentijnse geschiedenis. Volgens Senator Ishii steunt 75% van de bevolking zijn voorstel, maar dat lijkt mij wat aan de hoge kant.

Wordt vervolgd!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons