Achtergrond

Teleurstelling over resultaten CITES top

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“We kunnen weinig grote successen melden voor de soorten die we proberen te beschermen”, blogt Lonneke Bakker van het Wereld Natuur Fonds. De teleurstelling over de CITES top is groot. Voorstellen om de haaien, de tonijn, het koraal beter te beschermen zijn afgewezen.

Koraal en tonijn
Bij deze CITES conferentie stonden voor het eerst zeedieren en koraal hoog op de agenda. Een van de voorstellen was bijvoorbeeld om de hele zogenaamde Coralliidae familie, zo’n 30 soorten, op Appendix 2 te zetten – dat betekent dat er alleen volledig gedocumenteerde handel mag plaatsvinden. Geen enkele van deze soorten is nu op de beschermde lijst terecht gekomen: handel gaat voor.

Dat geldt eens te meer voor de veelbesproken blauwvintonijn. Een voorstel van Monaco om deze overbeviste tonijnsoort op Appendix 1 te plaatsen, waardoor internationale handel verboden wordt, is door 68 tegen 20 landen weggestemd. “We hadden gehoopt op een goede discussie en eventueel een consensus door de blauwvin op Appendix 2 te plaatsen. Maar het voorstel werd bijna direct weggestemd”, aldus Lonneke Bakker op haar blog. Het alternatief is nu nog steeds controle door de International Commission for the Conservation of Atlantic Tuna. “ICCAT voert al jaren een ondermaats beleid, en dat zal niet veranderen. De soort is straks weg”, concludeert Bakker.

Pluspuntjes?
Er is kortom weinig goed nieuws te melden over de conferentie in Qatar. Wel is een aanvraag van Zambia en Tanzania om de handelsregels voor olifantenivoor te versoepelen afgewezen. Daarmee blijft de volledige ban op de handel in dit ‘witte goud’ voorlopig gehandhaafd. “Er zijn wat kikkertjes op een hogere lijst (met dus meer bescherming) gekomen. En een voorstel voor betere rapportage over de tijgers is niet van tafel verdwenen”, vertelt Bakker, inmiddels terug in Nederland, aan de telefoon.

Die ‘hoogtepunten’ zijn niet genoeg om de bedreigde soorten te redden, erkent Bakker. Ze benadrukt dat de CITES conferentie over de handel in bedreigde soorten, slechts één van de manieren is om deze te beschermen. “Wij gaan ook gewoon door met het helpen aanleggen van natuurgebieden. En we proberen samen met overheden stropers en anderen die de regels overtreden, voor de rechter te brengen.” En door de top is er wel meer aandacht dan ooit voor zowel de blauwvintonijn als de haaiensoorten. “Dat geeft een boost om door te gaan met de lobby voor deze soorten,” concludeert Bakker.

Foto boven: © Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

 

Lees meer over CITES en het belang van biodiversiteit voor ontwikkelingslanden in het Oneworld Dossier Biodiversiteit

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons