'Ik ben Tamana, 23 jaar, Nederlandse. En mijn vader is Feda Amiri, 54 jaar, Afghaan.' Daarmee opent de de website ikzoekmijnvader.nl, gestart door Tamana Amiri om geld in te zamelen zodat ze naar Afghanistan kan afreizen om haar vader te zoeken. Vader Amiri was al achttien jaar in Nederland met zijn familie -hij had een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd- toen hij een paspoort aanvroeg.

Dat bleek een inschattingsfout: bij de procedure voor het paspoort werd bekend dat hij in Afghanistan in dienst was geweest voor de veiligheidsdienst KhAD, dat in verband wordt gebracht met martelpraktijken. Feda Amiri kreeg daarom een 1F-status, hij zou betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Vluchtelingen met een 1F-status krijgen geen asiel in Nederland en worden teruggestuurd. In plaats van een Nederlands paspoort, moest hij dus terug naar Afghanistan, waar hem een onzekere toekomst wachtte.

Fadi Amiri's zaak werd landelijk nieuws, maar het mocht niet baten: begin dit jaar werd hij uitgezet. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. 'We vrezen het ergste', schrijft Tamana op de website.

De website is bedoeld om geld in te zamelen zodat Tamana in Afghanistan beveiligers in kan huren, maar ze gaat er heen, sowieso. 'Fred Teeven heeft nu de verkeerde vader gekozen. Ik ga mijn vader halen en dat gaat mij lukken ook', zei ze deze week tegen de Volkskrant. Wanneer ze precies vertrekt, vertelt ze niet. Ze wil niet op de radar van de Afghaanse overheid komen.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief