Achtergrond

Syrië volgens de jonge Syriër

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Media duikelen over elkaar heen; politici hebben de oorlogsplannen al klaarliggen. Iedereen lijkt de waarheid in pacht te hebben als het gaat om de situatie in Syrië. OneWorld spreekt de komende tijd niet met officials, experts of politici, maar met jongeren uit de regio. Hoe beleven zij het conflict?

 

 
 

——————————————————————————–

 

 

Nesreen (29): “Het is geen oorlog. Het is een revolutie.”

Door Martijn van Tol en Frederieke Hegger

Nesreen werkte voor het Syrische Rode Kruis in Aleppo. Ze is nu gevlucht naar Mersin, Turkije.

Hoe ervaar je het conflict?
“Ik vind het vervelend dat mensen het een oorlog noemen. Het is een revolutie en de Syriërs zijn revolutiestrijders. Ze nemen het op tegen een verschrikkelijk regime dat haar eigen mensen vermoordt.”

Hoe zou je het vinden als de Verenigde Staten gaan ingrijpen?
“Ik ben absoluut tegenstander van een interventie. Maar de situatie hier heeft een punt bereikt dat het inhumaan is geworden. Als er vreedzame troepen van de VN komen die deze massamoorden kunnen beëindigen, zou het wel goed zijn. Ik heb oprecht geen idee over een andere oplossing.”

Wie zit er achter de chemische aanval denk je?
“Assad. Het gebruik van chemische wapens laat wederom zien hoe wreed zijn regime is.”

 

 

——————————————————————————–

 

 

 

Mudar (30): “Al komt er iemand van Mars, we moeten dit regime stoppen.”

Door Martijn van Tol en Frederieke Hegger

 

Mudar is docent Engels en verblijft momenteel in Al-Raqqah, noord-oost Syrië. 

Hoe beleef je het conflict?[[{“fid”:”21489″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:652,”width”:504,”style”:”width: 200px; height: 259px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]
“We zijn in korte tijd gewend geraakt aan de moorden, geluiden van luchtaanvallen en de schade om ons heen. Het is onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Verschrikkelijk.”

De Verenigde Staten overwegen een interventie. Hoe kijk je daar tegenaan?
“Het is voor iedereen moeilijk om te accepteren dat er wellicht een interventie van buitenaf komt.
Maar met iemand als Assad aan de macht, na meer dan honderdduizend doden en miljoenen op de vlucht ben ik wel voorstander van een ingreep. Al komt er iemand van Mars, we moeten dit regime stoppen.”

Is dat de oplossing die je ziet: het afzetten van Assad?
“Ja en de macht moet naar oppositie.”

Zit Assad achter de chemische aanvallen denk je?
“Weet ik niet. Wie er ook achter zit, het is een onmenselijke misdaad, die bestraft moet worden.”
 

 

 

——————————————————————————–

 

Maya Damour (29): “Ik kijk naar de televisie en denk: wanneer ben ik aan de beurt?”

Martijn van Tol en Frederieke Hegger

Maya Damour is econome en verblijft momenteel in de Syrische stad Aleppo.

Hoe gaat het met jou en je familie?
“We hebben nog nooit zoiets verschrikkelijks meegemaakt. Er is geen eten, we hebben te weinig medicijnen;  alle basiszaken zijn weggevallen. Ik  kijk elke dag naar de televisie en denk:  wanneer ben ik aan de beurt? Wanneer zal ik doodgaan? Veel familieleden en vrienden zijn vermist. Mijn broer is vijf maanden geleden gearresteerd en sindsdien heb ik niks meer van hem gehoord. En dan hoor je dat veel gevangenen vermoord worden in de gevangenis.”

[[{“fid”:”21426″,”view_mode”:”teaser”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:147,”width”:220,”style”:”width: 263px; height: 166px; float: right;”,”class”:”media-element file-teaser”}}]]

Wat zou je ervan vinden als de Verenigde Staten kiezen voor een interventie?
“Een interventie zal de Syrische burgers niet helpen. Het gaat Amerika alleen om economische belangen en het helpen van Israël. Ondertussen geven ze ons de indruk dat zo’n ingreep uit barmhartigheid zou zijn.”

Wat is een betere optie?
“Ik vind dat er verkiezingen moeten komen, zodat er een tijdelijke regering komt. Net als buurland Turkije willen we een parlement dat het volk vertegenwoordigt.  Een goede regering, door vrije verkiezingen, in combinatie met een grondwet op basis van de Sharia is wat we nodig hebben voor de toekomst.”

 

 

 

 

——————————————————————————–
 

 

 

 

 

 

Hiba (25): “Ik denk dat militair ingrijpen geen zin heeft”

Door Eveline Kokke en Ineke de Kort
 

De vijfentwintigjarige Hiba is negen maanden geleden naar Libanon gevlucht met haar moeder en drie broertjes. Ze wonen in een vluchtelingenkamp in Beiroet. Hun vader is onvindbaar.

Wat merk je in Libanon van de oorlog in Syrië?
“Ook hier zijn we doodsbang. De oorlog komt namelijk hierheen. Ze waarschuwen voor meer bomaanslagen die steeds dichterbij komen: in Sabra, Dana of Tariq el Jdedi (soenitische wijken in Beiroet, red.). We durven nergens heen, maar om te werken moeten we wel. We worden ziek van de constante stress. De spanning in Beiroet is voelbaar, er zijn overal checkpoints nu, ook bij het kamp. Het leger staat overal. Voor ons als Syrische Palestijnen is het dubbel eng: we zijn naar Libanon gevlucht, maar van de Libanese overheid moeten we in november terug. We zijn in feite nergens welkom, nog minder dan de ‘gewone’ Syrische vluchtelingen. Terug naar Syrië is ook geen optie. Het liefst zou ik weg willen uit Libanon, naar een plek waar het veilig is, waar mijn broertje weer naar school kan en we een toekomst kunnen opbouwen. We hebben nu het gevoel dat we hoe dan ook doodgaan, is het niet in Syrië, dan wel in Libanon.”

Wat denk je dat de internationale gemeenschap kan doen voor jullie, de Syriërs?
“De internationale gemeenschap… Een moeilijke vraag. Ik zou willen dat ze hun grenzen openen voor ons, zodat we naar een veilige plaats kunnen, om de vrede af te wachten. Ik denk dat militair ingrijpen geen zin heeft. Dan gaan er alleen maar nog meer mensen dood. Ik zou willen dat iemand ‘stop’ kon zeggen tegen de oorlog.”

Wat heb je gehoord over de gifgasaanval van vorige week in Syrië?
“We hebben zelf geen tv, dus ik kijk het nieuws niet rechtstreeks. Soms wel bij iemand anders thuis, zoals de aanval van laatst. Meestal hoor ik het nieuws van vrienden, hier in Libanon, of uit Syrië, via whatsapp. Ik heb gehoord dat er veel Palestijnse kinderen slachtoffer zijn geworden van het gifgas. Het is levensgevaarlijk in Syrië en zoveel vrouwen en kinderen zijn slachtoffer. Het is doodeng.”

Wie zit erachter, denk jij? Waarom gebeurt dit?
“Ik heb geen idee wie erachter kan zitten, maar als ik moet raden, gok ik de jihadisten in Syrië. Zij komen niet uit Syrië en geven niks om de mensen daar. Ik kan geen reden bedenken om een gifgasaanval uit te voeren, behalve om angst en haat te zaaien. Iemand is erop uit dat wij onderling vechten. Iemand stookt aan beide kanten het vuur op. Net als nu in Libanon. Eerst ontploft er een autobom in het gebied van Hezbollah en nu ineens bij de tegenstander. Hezbollah heeft dit niet gedaan. Dus wie dan?”

 

 

——————————————————————————–
 

 

 

Het conflict in Syrië beter begrijpen?

 

Bekijk deze BBC documentaire over de geschiedenis van het land:

[[{“fid”:”21490″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Documentary BBC – A History of Syria (2013)”,”class”:”media-element file-default”}}]]

 

Foto: cc.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons