Achtergrond

Surinamers vieren 40 jaar onafhankelijkheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Niemand hoeft de leerlingen van groep 8 van de Shri Laksmi school en Crescendo uit Amsterdam Zuidoost te vertellen dat het een bijzondere dag is. Suriname is precies vandaag 40 jaar onafhankelijk. In hun mooiste traditionele kleding komen ze naar Wijkcentrum Kormelink voor het Surinaamse volkslied in het Nederlands en Sranantongo, schilderijen en oude filmpjes. 

Dossier Suriname

Dossier Suriname

Lees meer over Suriname in ons Dossier Suriname.

Opheli (11) had zich goed voorbereid op vandaag. "Ik heb mijn tante gevraagd hoe het ook alweer precies zat met de onafhankelijkheid. Ze heeft me verhalen verteld." En ook op school besteedden ze er aandacht aan. "En wat we niet wisten, zochten we op. In boeken en op internet." Alle belangrijke jaartallen kennen ze uit hun hoofd. Ze weten precies wanneer de slavernij in Suriname werd afgeschaft én het moment dat Nederland niet langer de kolonisator was. 

Cake met rozijnen
"Wij zijn ook Surinaams, daarom is het belangrijk om zo'n dag als vandaag te vieren", vindt Nayee (11). "Vorig jaar heb ik de onafhankelijkheidsdag niet gevierd, maar dit jaar wel. Vanavond ga ik met m'n familie uit eten." Al hun moeders maken vandaag iets lekkers: cake met rozijnen en ananas. "En pastei!" Shawn (11) krijgt er al honger van. Hij vindt het goed om bij de geschiedenis stil te staan. "En het is goed dat Suriname nu onafhankelijk is. "Dan kunnen we zelf een president kiezen."

Kunstenaar Robbert DoelwijtKunstenaar Robbert Doelwijt

Schaamte
Kunstenaar Robbert Doelwijt hoort graag dat leerlingen geïnteresseerd zijn in geschiedenis. "Maar dan moet het wel goed verteld worden. Nu wordt de waarheid nog wel eens verdraaid." Volgens hem zijn zowel Nederlanders als Surinamers nog steeds niet helemaal eerlijk over wat er precies allemaal is gebeurd tijdens de slavernij en kolonisatie. "Dat heeft te maken met schaamte, denk ik." En dat is precies waarom hij zijn schilderijen maakt. Hij wil dat mensen met elkaar gaan praten over moeilijke onderwerpen.  

Vijf sterren
De leerlingen horen vandaag ook nieuwe dingen over hun geschiedenis. Shawn: "Ik wist niet hoe de oude vlag eruit zag." En dat is precies de reden dat de kunstenaar dit schilderij maakte. Hij wil graag laten zien dat er vroeger vijf sterren in de vlag van Suriname zaten. "Voor elke bevolkingsgroep één." De kleuren van de nieuwe vlag kennen ze wel allemaal. "Rood staat voor het bloed dat er tijdens de slavernij vloeide, wit voor vrede en groen voor vruchtbaarheid van het land." En die ene gouden ster? "Dat we allemaal één zijn!"

Kruidnootjes
Robbert Doelwijt: "Met deze schilderijen vertel ik de geschiedenis van Suriname. Maar ik maak ook kunst over onderwerpen die spelen in de huidige samenleving, zoals Zwarte Piet." En dan is het tijd voor het volkslied. De tekst staat op het scherm, in het Nederlands én Sranantongo. De vlaggetjes wapperen. En daarna: fruit, koek én kruidnootjes. Net als op een échte verjaardag.  

Dit verhaal verscheen vandaag ook op Samsam.net. Hier vind je ook mooie foto's van kinderen met Surinaamse roots die vlaggen voor de vrijheid.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons