Achtergrond

Suriname moet kiezen tussen China en Taiwan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De regering van Suriname is in de problemen gekomen door de reis van parlementariërs en topambtenaren naar Taiwan. De regering-Venetiaan heeft onomwonden duidelijk gemaakt dat dit bezoek niet goedgekeurd is en geen officiële status heeft, maar het probleem is dat de coalitie verdeeld is. De ondervoorzitter van het parlement, Caprino Alendy, doet mee aan de trip.

vlag taiwanDat is de Chinezen in het verkeerde keelgat geschoten. De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken, He Ya-fei, maakte duidelijk dat hij zwaar tegen de reis is. “De juiste benadering tegenover de Taiwankwestie vormt de politieke basis voor onze bilaterale betrekkingen.” Wie betrekkingen met China onderhoudt, kan geen relaties aanknopen met de “afvallige provincie” Taiwan. De Surinaamse ambassadeur in Peking, Isaak Soerokarso, is op het matje geroepen en ook de Chinese ambassadeur in Paramaribo heeft in een gesprek met het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn teleurstelling duidelijk gemaakt.

De Chinese druk leidt in Suriname intussen tot verontwaardiging. De leider van Alendy’s partij, Paul Somohardjo, heeft verklaard dat zijn partij de “Eén China”-politiek van Suriname steunt, maar dat hij niet verder kan kijken dan de verkiezingen in 2010. “Wat de regering daarna doet, moeten we nog zien. Dat ik je vriend ben, betekent nog niet dat je vijanden mijn vijanden moeten zijn.”

 

San Fransisco
 

Een paar weken geleden nog was vice-president Ram Sardjoe met een ‘officieel team’ in China om de diplomatieke banden aan te halen. Hij kwam terug met leningen en hulp ter waarde van 22 miljoen euro. Taiwan heeft al het tienvoudige gegeven aan ontwikkelingshulp, en heeft ook middelen aangeboden voor een goederenhaven en een weg van Paramaribo naar het goud- en diamantrijke binnenland. Daarom betichten  parlementariërs zoals Alendy de regering van een tunnelvisie, die veel te veel uitgaat van de wensen van China.

De regering van Suriname zelf wil de affaire graag beëindigen, zodat het trotse land zich niet hoeft te schamen. “We maken onszelf belachelijk”, zei Minister van Buitenlandse Zaken Lygia Kraag-Keteldijk. “Ik weet niet of de president het initiatief moet nemen, maar de kwestie moet op het politieke niveau worden opgelost.”

kaartje taiwanHearts and minds

De strijd tussen Taiwan en China om de ‘hearts and minds’ van de wereld te winnen, laait hevig op in het Caribisch gebied. In het laatste decennium heeft Taiwan de erkenning door de Bahama’s, Grenada en de Dominicaanse Republiek verloren. Vooral die laatste twee waren erg pijnlijk omdat Taiwan veel geld aan in hun landbouwsector heeft gestoken. Taiwan onderhield vanuit deze landen betrekkingen met de hele regio.

Het algemene beleid van de Caricom, het regionale handelsblok, is gericht op China, ook al zijn er een paar landen die Taiwan erkennen: St. Vincent, St. Kitts, Belize en Haïti.

Ook St. Lucia is sinds een paar weken weer terug bij Taiwan. Dat ging niet zonder slag of stoot. Taiwan probeerde het land al langer los te weken van China, door ontwikkelingshulp te bieden en reisjes naar Taipei te betalen, maar toen de minister van Buitenlandse Zaken van St. Lucia zijn voorkeur voor Taiwan uitsprak, werd hij ontslagen. Uiteindelijk koos de meerderheid van het kabinet er toch voor om officiële betrekkingen met Taiwan aan te gaan. Hierop heeft China de banden direct verbroken en de lopende projecten, zoals hulp aan de bouw van een psychiatrisch ziekenhuis, stopgezet. 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons