Achtergrond

Surinaamse radio krijgt bezoek uit Venlo

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Om de lokale omroepen in het Surinaamse binnenland te ondersteunen, brengen omroepmedewerkers van het Groningse OOG Radio, Omroep Venlo en Web FM Beuningen deze collega’s een werkbezoek. “Juist kleinschalige omroepen kunnen zich goed verplaatsen in de manier van werken van de Surinaamse omroepen,” legt Elmer Smaling van OOG Radio uit. De verslaggever is met collega Arjan Kamphuys zondag teruggekomen uit Asidonhopo, een dorp op tien uur varen van Paramaribo. Daar bezochten zij Radio Maifé.

Mohari radiostation
Mohari Broadcasting,
Bantaskin. Foto’s: RNTC

Themen, één van de radiomakers van Maifé, is positief over de samenwerking. “Het is heel goed geweest. Maar we zien wel dat we nu niet zo modern werken, we moeten ons aanpassen aan de mogelijkheden.” De lokale radiostations werken veelal met vrijwilligers, zonder journalistieke basis. “In de vijfdaagse cursus hebben we vooral de basisbeginselen van het maken van een journalistieke reportage besproken,” vertelt Smaling. “We hebben bijvoorbeeld geoefend met opnameapparatuur, die we hadden meegenomen. Daardoor nam de angst om te interviewen zeker af. Maar de omstandigheden daar zijn toch wel heel anders dan hier.”

Isolatie
Het dorp van waaruit twinning-partner Radio Maifé werkt heeft geen krant, geen internet en geen wegen naar de stad. “Het enige nieuws dat binnenkomt, is een uur landelijke tv per dag, en anderhalf uur landelijke radio. Daarnaast draait men veel muziek en wordt er advies gegeven. Zo hoorde ik dat iemand advies gaf over hoe je je regenton het beste schoon kunt houden, en over hoe moeders ervoor kunnen zorgen dat hun kinderen geen diarree krijgen.” Dat soort informatie is voor veel luisteraars wellicht nuttiger dan het nieuws uit Paramaribo.

Randvoorwaarden
Het project is zinvol, maar er is meer nodig, denkt Smaling. “De randvoorwaarden bij de radiostations zijn niet goed. Er is te weinig geld, er zijn te weinig mensen. Ze draaien op vier vrijwilligers, terwijl ze de hele dag uitzenden.” Themen van Radio Maifé onderschrijft dat: “We proberen nu, nadat we de cursus gehad hebben, een aantal programma’s te maken. Maar ik heb weinig tijd, ik moet ook gewoon werken.”

 

 

De training maakt deel uit van een driejarig project van de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) en RNTC en wordt gefinancierd door de Twinningsfaciliteit Suriname-Nederland UTSN. Die is opgezet door het ministerie van Buitenlandse Zaken om samenwerking (twinning) tussen Nederlandse en Surinaamse publieke lokale omroepen te stimuleren.  

Dit weekend gaat een nieuwe groep Nederlandse radiomakers naar Suriname. Gerard Pansier en Ruud Stikkelbroeck van Omroep Venlo vinden het moeilijk om in te schatten wat ze moeten verwachten van hun partner. “We gaan daar werken met een groep van zeventien vrijwilligers, waarvan de meeste onervaren zijn,” vertelt Pansier. Initiator RNTC, gelieerd aan de Wereldomroep, meldt dat er inmiddels voor de betrokken stations radioapparatuur onderweg is. Omroep Venlo zal tijdens het verblijf een blog bijhouden en beeld- en geluidsmateriaal online zetten via hun website. De Surinaamse radiomakers komen eind dit jaar naar Nederland voor een wederbezoek.

Foto boven: Radio Maifé, Asidonhopo.

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons