Achtergrond

Surinaamse humor op De Parade

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Wat ik met deze voorstelling vooral wil laten zien is dat sommige dingen binnen de Surinaamse gemeenschap inofficieel of scheef lopen, maar dat het systeem op haar manier wel werkt. Het gaat vaak pas mis als de blanke ambtenaar zich ermee gaat bemoeien.” In de voorstelling wordt die vertolkt door de blonde maatschappelijk werkster die, met een heel pakket aan maatregelen, het leven van kasvrouw Miss Monie en haar zwangere tienerdochter op zijn kop komt zetten.

 

Kasmonie

Deze Miss Monie vormt de spil van Kasmonie, een spaarsysteem waarbij iedere maand tien mensen een bepaald bedrag inleggen bij de kasvrouw. Om de beurt krijgt een van de tien het gezamenlijke maandgeld uitgekeerd. Een informele manier van sparen dus, waarmee grote aankopen als wasmachines of bruiloften worden betaald. Alleen voor vrouwen, want zij hebben binnen de Surinaamse gemeenschap de financiële touwtjes in handen. De gouden regel is dat je altijd betaalt, doe je dat niet dan krijg je met de kasvrouw te maken. “Een echte kasvrouw is sterk en bezit de macht en kennis om de reputatie van haar klanten binnen de gemeenschap flink te beschadigen.”

 

ASCII
Bron foto: ZEP
De acteurs van Alles is eetbaar in actie

Ook Miss Monie, gespeeld door Wijdenbosch, is zo’n dominante persoonlijkheid. Om haar vijftigste verjaardag te vieren heeft ze haar kasmonie-deel vervroegd opgevraagd en al haar vrienden en familie uitgenodigd voor een groot feest. De avond escaleert wanneer de gasten wegblijven en alleen de beschonken maatschappelijk werkster, de zwangere tienerdochter en een ‘borroman’ (Surinaams voor ongevraagde gast) die plaatjes draait,  het feest nog bevolken.

 

Ongegeneerd lachen

“Een heerlijke chaos”, belooft Wijdenbosch, “met veel hilarische situaties.” Waar overigens ongegeneerd om gelachen mag worden. “Op de Parade in Utrecht heb ik gemerkt dat het blanke publiek bang is om om de ‘Surinamer-grappen’ te lachen, helemaal nergens voor nodig! Je bent heus niet multicultureel-onacceptabel bezig als je lacht om gekleurd leed, sommige scènes werken nu eenmaal op de lachspieren!”

 

‘Alles is eetbaar’, een productie van ZEP, staat van 4 tot en met 8 augustus op de Parade in Amsterdam, Martin Luther King park. De voorstelling is vanaf februari 2010 ook te zien in theaters in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Lelystad.  

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons