Achtergrond

Surinaams Olympisch team verwacht geen medailles

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Van der Jagt verwacht slechts dat ze hun tijden verbeteren. “Ze zitten niet op het niveau waar de medailles vallen,” licht de secretaris-generaal toe. Daarvoor zou meer moeten worden getraind, maar de benodigde accommodatie en financiële middelen ontbreken veelal.

 

guno van der jagt
Guno van der Jagt
Foto: Wereldomroep

BHP Billiton bekostigde als sponsor de trainingen en de vele reizen. “Als we beter willen presteren, moet er wat meer geïnvesteerd worden in de sport.” Van der Jagt heeft het niet alleen over het financiële effect, maar ook over de omstandigheden waaronder sporters moeten trainen. “Er is talent, er is genoeg talent, maar de wil om te trainen moet er zijn. En de faciliteiten om twee keer per dag te kunnen trainen.”

 

Goud

Het was de Surinaamse zwemmer Anthony Nesty – tegenwoordig coach van Tjouw Ngie Tjauw en Pigot – die als enige in Suriname Olympische medailles in de wacht wist te slepen. In 1988 won hij een gouden medaille op de 100 meter vlinderslag en in 1992 brons op dezelfde afstand.

 

Wildcard

Van de vier heeft alleen Gordon Tjouw Ngie Tjauw de officiële Olympische kwalificatienorm gehaald. De andere drie doen mee op een zogeheten wildcard, legt Van der Jagt uit. Ze hebben zich wel geregistreerd voor de Spelen, maar zijn niet gekwalificeerd. “Zwemmen en atletiek zijn de enige twee sporten waarvoor je atleten naar de Olympische Spelen kunt sturen, die niet voldoen aan de kwalificatienormen.” Van beide sportonderdelen mogen atleten in paren mee. “Als je één gekwalificeerde heer hebt, mag je één niet-gekwalificeerde dame meesturen.”

 

Gordon Tjouw Ngie Tjauw
Gordon Tjouw Ngie Tjauw

Vanuit Suriname gaat een tien man sterk team naar Peking. De vier sporters, de vier atleten, de chef de mission en Van der Jagt zelf. Ondanks het feit dat Suriname met een klein team afreist, doet het – conform de Olympische gedachte – niet onder voor een ander land. Van der Jagt zelf, die uit hoofde van zijn functie allerlei recepties moet bijwonen, is er in de eerste plaats om de atleten zo nodig morele ondersteuning te geven.

Dit artikel is, met toestemming, van de Wereldomroep overgenomen.

 

 

Bekijk ook het OneWorldfilmpje over het Surinaamse jeugdjournaal dat bij de Olympische Spelen aanwezig is.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons