Achtergrond

Stroom opwekken met je fiets

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Als ’s avonds de zon op het Tanzaniaanse platteland ondergaat, valt het dagelijks leven nagenoeg stil”, vertelt Deborah. “Er is geen elektriciteit, en zonnepanelen en kerosinelampen zijn duur of gevaarlijk. Dus is er geen licht of stroom om telefoons op te laden of tv te kijken.”

Avital: “In 2013 waren wij voor een stage van de TU Delft in Tanzania. De bewoners van het plattelandsdorpje Kiparang’anda vertelden hoe belemmerend het gebrek aan stroom voor hen is.”
Deborah: “Het idee om met fietsen energie op te wekken is niet nieuw, maar onze aandrijftechniek kun je op iedere fiets monteren. Het maakt er een soort hometrainer van. Via een generator wordt de energie van het trappen opgeslagen in twee accu’s.
Drie kwartier trappen levert genoeg stroom op om 60 uur lang telefoons op te laden, en een lamp brandt er 40 uur op.”

“RiziQi is Swahili voor gouden kans”, zegt Avital. “Wij geloven dat de gadget een ommekeer kan betekenen. Veel Tanzanianen hebben een fiets; straks kunnen ze daarmee een handeltje in stroom beginnen. Ook kunnen dorpelingen de gadget
samen aanschaffen en de stroom en opbrengsten met elkaar delen.” 

Deborah: “Bij de wedstrijd op duurzamedinsdag.nl viel ons idee in de prijzen. We krijgen nu gratis advies over ons businessplan: via een lokale partner leningen verstrekken zodat (groepjes) dorpsbewoners de RiziQi kunnen kopen. Ook willen we een servicesysteem opzetten, zodat de RiziQi straks niet wegroest als een onderdeel stuk is.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons