Achtergrond

Sport gangmaker voor ontwikkelingshulp

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Lornah Kiplagat , ambassadeur van het programma rond sport en ontwikkeling was ook aanwezig.

PICT0384
Koenders, Kiplagat en Bussemakers
tijdens de presentatie

De in Kenia geboren en getogen hardloopster is inmiddels genaturaliseerd tot Nederlander, maar is nog steeds begaan met de situatie in haar moederland. In december 2007 won zij nog het wereldkampioenschap cross in Kenia, dat nu verscheurd is door tribaal geweld. Tijdens de presentatie van de beleidsnota vertelde ze dat ondanks de huidige conflicten in het gebied wegblokkades aan de kant werden geschoven voor een hardloopwedstrijd. Voor even waren sportieve prestaties belangrijker dan machetes en knuppels.

Vluchtelingenkamp
Ook Koenders was getuige van de kracht van sport in door geweld geteisterde gebieden. Tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp in het Keniaanse Eldoret zag de verwonderde bewindsman dat om klokslag twee uur het hele kamp uitliep om getuige te zijn van een georganiseerde voetbalcompetitie. “Het werkt verduiveld goed,” zei Koenders over de combinatie van sport en ontwikkeling.

Feyenoord
Als goed werkend voorbeeld noemt de minister een project dat voetbalclub Feyenoord in samenwerking met Unicef in Ghana uitvoert. Bij dit project worden talentjes niet alleen opgeleid tot voetballer, maar maken de leerlingen hun leeftijdsgenoten ook bewust van de gevaren van hiv/aids. Bovendien steunt de club Unicef met projecten op het gebied van schoon water en hiv/aids.
 

AppleMark
Foto: CC

WK voetbal
“Sport is een dankbaar middel om mensen te benaderen en voor te lichten,” stelde staatssecretaris Bussemakers. De komende vier jaar is het volgens haar de bedoeling dat in de tien meest hulpbehoevende landen in samenspraak met de ambassades en het NOC*NSF goed uitgewerkte programma’s komen. Het WK voetbal in 2010 in Zuid-Afrika is volgens Bussemakers en Koenders een uitgelezen kans om projecten te verwezenlijken die ervoor zorgen dat de armen ook kunnen profiteren van de groeiende economie voor, tijdens en na het WK.

Lokale behoeften
Van het hoogste belang is volgens Koenders dat de projecten moeten “aansluiten op de lokale behoefte, dat ze vraaggestuurd zijn.” Actieve participatie en inspraak van de deelnemers aan de sportprojecten is vereist, wil het een goede kans van slagen hebben, zo onderstreepten zowel Koenders als Bussemakers. Tevens wees Bussemakers op de extra aandacht die meisjes, vrouwen en gehandicapten gaan krijgen.

Beklijfbaarheid

 

UNDEFINED
Kiplagat wint een WK, Foto:
TheFinalSprint.

NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra was erg enthousiast over de beleidsnota. Toch wees ze op het belang van de beklijfbaarheid van zulke projecten. Ze memoreerde een soortgelijke notie van haar en toenmalig minister Pronk die na vier jaar een zachte dood stierf bij gebrek aan aandacht. “Allemaal opgedroogd,” aldus Terptra. Koenders kon dit beamen en onderstreepte dat “beklijfbaarheid belangrijk is, anders wordt het versnipperd.”

Voordat Atlete Lornah Kiplagat echt aan de slag gaat als sportambassadeur van Nederland, wil ze haar dominantie op het gebied van langeafstandslopen voor vrouwen nog één keer laten gelden bij de Olympische Spelen in Peking. Daarna zal ze al haar tijd en energie vrijmaken voor het promoten van de kracht van sport in plaatsen met maatschappelijke of gezondheidsproblemen. “Want er is geen betere manier om te communiceren met hulpbehoevende mensen als door middel van sport,” verklaarde de atlete.

 

 

 

 

Feyenoord in Ghana

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons