Achtergrond

Spoedwet vereenvoudigt verplaatsen dorpen in Peru

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Volgens het wetsvoorstel moeten grote investeringsprojecten van publiek belang sneller kunnen worden uitgevoerd. De regering wil hele dorpen kunnen verplichten te verhuizen om economische redenen, zoals de aanleg van waterkrachtcentrales of mijnen.

Piek in oliewinning Amazone
Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek blijkt dat Peru de afgelopen vier jaar meer gebieden in de Amazone heeft vrijgegeven aan olie- en gasbedrijven dan ooit tevoren. Eind 2009 was ruim veertig procent van de Peruviaanse Amazone uitgegeven in concessies voor olie- en gasbedrijven. In 2003 was dit nog 7 procent. De onderzoekers spreken van een ‘tweede golf’ van concessies. De eerste golf van gunningen om fossiele brandstoffen in de Amazone in Peru te winnen vond plaats tussen 1972 en 1975.
Bron: Peruvian Times

Peru heeft al een aantal mijnbouwprojecten in gebieden waar inheemse volken wonen. Andere zijn zo gegroeid dat ze naburige dorpen bedreigen. In de stad Cerro de Pasco, in de zuidelijke bergen, dreigen bijvoorbeeld elfduizend gezinnen te moeten verhuizen omdat de mijn in het centrum van de stad de gezondheid van de mensen bedreigt en de huizen schade oplopen door de mijnexplosies.

Waterkracht
Het wetsvoorstel moet de bouw van vijf waterkrachtcentrales mogelijk maken, een gevolg van een overeenkomst tussen Peru en Brazilië, zegt analist Santiago Pedraglio in een column in de krant Perú 21.

Inheemse inspraak
Sinds 2008 botst de Peruaanse overheid steeds vaker met de inheemse bevolking naar aanleiding van grote infrastructuurwerken. Volgens parlementslid Gloria Ramos moet het congres op de eerste plaats een wet goedkeuren waardoor de inheemse gemeenschappen zich kunnen uitspreken over zaken die hen aangaan. Volgens conventie 169 van de internationale arbeidsorganisatie ILO, die door Peru is geratificeerd in 1993, hebben de inheemsen daar recht op. De ILO heeft onlangs aangekondigd meer werk te gaan maken van de naleving van deze conventie in Latijns Amerika.

“Het wetsvoorstel moet onderworpen worden aan een grondig raadplegingsproces, om conflict te vermijden”, zegt Asunta Santillán, coördinator van het inheemse programma van de ngo Recht, Milieu en Natuurlijke rijkdom (DAR).  
De wet bepaalt niet wie de kosten van de verhuizing draagt, en dat is precies een van de problemen met Volcán in Cerro de Pasco, merkt Gladys Huamán van de ngo Centro Labor op. Volgens haar moet het bedrijf de kosten betalen als onderdeel van zijn investering.

Stabiliteitscontracten
Mijnbouwbedrijven worden steeds actiever in Peru als gevolg van de hoge ertsprijzen. De laatste jaren is het aantal toegekende concessies met meer dan 70 procent toegenomen. De Peruaanse overheid geeft mijnbouw bedrijven grote fiscale voordelen middels zogenoemde stabiliteitscontracten. De kortingen zouden in de miljarden lopen. Economen maken zich ook zorgen over de grote rol van investeerder China. Het land zou niet geinteresseerd zijn om aan de ontwikkeling van Peru bij te dragen, maar slechts de politiek-economische invloed willen versterken.
 

In de bioscoop: Altiplano
De Belgisch-Duits-Nederlandse coproductie Altiplano vertelt het verhaal van een kwikmijn in Peru. De poëtische film is geen documentaire, maar gebaseerd op een waargebeurde milieuramp in 2000. Te zien in vijf steden in Nederland. Op cinema.nl vind je een recensie met link naar de bioscoopagenda.

Foto boven: CC Matthew Burpee. Afvalwater bij mijn in de Andes, La Oroya.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons