max-bender-560106-unsplash
Beeld: Max Bender
Achtergrond

Sluipverbruik en energieslurpers

OneWorld vroeg haar lezers hoe zij in het dagelijks leven ‘duurzaam doen’. Een van de onderdelen: energieverbruik. Hoe bespaar je energie, en waarom is dat belangrijk? Hier zijn de uitkomsten.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het verbruik van stroom en gas is sterk afhankelijk van de grootte van het huishouden, het woningtype en het bouwjaar van het huis. Appartementen en nieuwe woningen verbruiken minder gas dan oude of vrijstaande woningen.

Een gezin met twee kinderen verbruikt twee keer zo veel stroom als een eenpersoons huishouden

2-enegieverbruik-huishoudens
Door de productie van gas en stroom komt er natuurlijk CO₂ vrij. Aangezien het aandeel groene energie in Nederland in 2017 nog maar 6,6 procent was, is het belangrijk dat we zo zuinig mogelijk doen. “Een bijkomend voordeel is natuurlijk ook dat je euro’s bespaart als je zuinig met energie omgaat”, zegt Marlon Mintjes van Milieu Centraal.

Energieslurpers

Let vooral op het energielabel als je apparaten aanschaft. Daar staat vermeld hoeveel kWh per jaar het apparaat verbruikt. Volgens Millieu Centraal is het bij het aanschaffen van koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines belangrijk om voor energielabel A+++ te gaan. A of A+ zijn tegenwoordig de slechtere labels op de markt. Als je koelkast en vriezer heel oud zijn, is het zelfs zinvol om een nieuwe, zuinige aan te schaffen.

Een 25 jaar oude koelkast verbruikt tot 5 keer zo veel stroom als een nieuwe A+++

2-enegieverbruik-koelkasten
Voor een vaatwasser en wasmachine is dat niet nodig, zolang je de ecostand gebruikt. Op deze stand draait de was wat langer op een wat lagere temperatuur. Zo gebruikt het apparaat minder energie om het water op te warmen. Heb je thuis een waterbed, infrafood sauna, airco, Amerikaanse koelkast of een andere energieslurper staan? Kijk bij Milieu Centraal voor een milieuvriendelijke oplossing.

Sluipverbruik

Bijna elk apparaat dat in de stekkerdoos zit slurpt stroom, ook als die niet wordt gebruikt. Denk aan je TV of computerscherm die op stand-by staan, of de klok van je magnetron. Volgens Milieu Centraal is een huishouden gemiddeld 450 kWh per jaar kwijt aan sluipverbruik. Volgens andere onderzoeken vormt sluipverbruik ongeveer 10 procent van je jaarlijks stroomverbruik. Uit onze enquete blijkt dat het voor onze lezers lastig is om apparaten telkens uit de stekkerdoos halen. Schaf stekkerdozen aan die je uit kunt zetten, of ga op zoek naar bespaarstekkers. Deze zijn beschikbaar voor televisie, computers, koffiezetapparaten, maar ook voor bijvoorbeeld elektrische boilers.

Verwarming en isolatie

In de wintermaanden willen we natuurlijk warmte in het huis, maar dat is lang niet altijd duurzaam. Volgens Milieu Centraal is het overdag genoeg om de thermostaat op maximaal 19 graden te zetten, en ’s nachts op 15 graden. “Doe een trui aan als je het koud hebt”, zeggen veel lezers in de enquete. Een goed geïsoleerd huis bespaart veel warmte en geld. In een huurhuis kun je radiatorfolies achter de radiators plaatsen en tochtstrips onder deuren en in raamkozijnen plakken. “Dat is makkelijk te doen en kost weinig geld”, zegt Mintjes. Wil je toch meer doen aan de isolatie van je huurhuis? Je kunt altijd naar de eigenaar stappen. “De woonbond geeft advies hoe je het best kunt onderhandelen met je huisbaas of woningbouwcorporatie”, aldus Mintjes.

Duurzame energiebron

Al onze lezers zijn waarschijnlijk bekend met duurzame energieleveranciers. Maar wil je liever zelf duurzame energie opwekken? Veel lezers gaven aan dat de aanschaf van zonnepanelen te duur is. Toch kun je in veel gemeentes subsidie of een lening krijgen om je wilde duurzame dromen uit te laten komen. Kun je geen zonnepanelen op je eigen dak zetten? Je kunt lid worden van een coöperatie. Zo kun je een of meerdere zonnepanelen op andermans dak laten zetten, of zelfs een stukje windmolen kopen.

Internet: de globale energieslurper

Toch vormt de energie die je verbruikt op plekken waar je je fysiek bevindt nog niet het hele verhaal. Een steeds groter deel van ons leven vindt online plaats: chatten, foto’s uploaden, shoppen, video’s streamen. Data die wij op deze manier bekijken en uitwisselen worden vervoerd door kabels en opgeslagen in datacentra over de hele wereld. Datacentra verbruiken veel energie, die volgens een recent rapport van Greenpeace nog steeds vaak opgewekt wordt in kolencentrales.

Hoeveel verbruik je zelf? Dat hangt af van hoeveel data je verbruikt en waar deze opgeslagen zijn. Een website bekijken op een server in Amsterdam verbruikt minder stroom dan een website in Australië. De formats die de meeste energie slurpen zijn video en online games. Het stroomverbruik van 1GB aan data ligt ergens tussen 2 en 19 kWh. Als je dus 5 GB aan data per maand verbruikt, verbruik je jaarlijks ergens tussen 120 kWh (het verbruik van een A+++ koelkast) en 1140 kWh (het verbruik van twee 25 jaar oude koelkasten).

Meer weten

Hoe doe je duurzaam?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons