In hun studie, die verscheen in het tijdschrift Nanotechnology, voeren de wetenschappers aan dat het materiaal gebruikt kan worden om elektrodes van supergeleiders mee te bedekken. Ze gebruikten daarvoor pyrolyse, een vrij eenvoudige methode waarbij een stof wordt verhit zonder toevoeging van zuurstof. Het resultaat is een materiaal dat betere eigenschappen blijkt te hebben als supergeleider dan de stoffen die momenteel gebruikt worden voor dergelijke toepassingen, zoals koolstof of grafeen.

Milieukosten
Volgens de onderzoekers is er zo meteen ook een oplossing voor de milieukosten van de groeiende afvalberg aan sigarettenpeuken. Elk jaar worden naar schatting 5.600 miljard peuken weggegooid, goed voor honderden miljoenen tonnen afval.
"Ons onderzoek toont aan dat gebruikte filters van sigaretten door middel van een eenvoudig proces omgevormd kunnen worden tot een erg krachtig materiaal", zegt Jongheop Yi, hoogleraar aan de Nationale Universiteit van Seoul. "Heel wat landen werken aan strenge regels om te vermijden dat de miljarden giftige en niet afbreekbare filters in het milieu terechtkomen – onze methode is een manier om dat te bereiken."
 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
logo-IPS1

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief