Achtergrond

Sexual networks & Side dishes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Uganda ga je niet vreemd, maar heb je een ‘side dish’, of ook wel een ‘spare tire’. Omdat uit recent onderzoek blijkt dat de toenemende HIV-infecties vooral ontstaan onder getrouwde partners, is er een nieuwe campagne bedacht die Ugandezen vanaf billboards, radio en televisie toeschreeuwt; ‘Get off the sexual network!’

Uganda is in relatief korte termijn van rolmodel in het bestrijden van HIV/AIDS naar slechts presterend Oost-Afrikaans land op het gebied van HIV/AIDS-preventie afgegleden. Experts zeggen dat dit verval onder andere te wijten is aan de manier waarop overheid, donorlanden en lokale organisaties de verschillende target groepen van informatie hebben voorzien.

Geen seks

Ten tijde van Bush, in de jaren ’90, lag de nadruk van HIV-preventie in Uganda voornamelijk in het propageren van geheelonthouding. Seks hebben doe je simpelweg niet. En indien je dat wel doet, gebruik dan een condoom, werd er soms, maar voornamelijk niet, bij gezegd. Maar! Als je eenmaal getrouwd bent, dan kan je los gaan. Die boodschap blijkt met terugwerkende kracht funest te zijn geweest.

Van de 500,000 Ugandezen die in de afgelopen vijf jaar een HIV-infectie hebben opgelopen, is 43% bovengemiddeld rijk, woont in een stedelijk gebied, is goed opgeleid, en getrouwd. Niks arme mensen of jonge pubers die de ziekte oplopen. Het hebben van meerdere niet-reguliere seksuele partners wordt stilzwijgend geaccepteerd.

Get off the sexual network!

Dus is er een campagne bedacht. “Mum is always sick because she ate a side dish’, zegt het zielige meisje op een enorm billboard inKampala. “Get off the sexual network!”, schreeuwt een ander automobilisten tegemoet. De campagne is enorm aangeslagen, en het begrip ‘sexual network’ is in korte tijd gemeengoed geworden.

“Dit hele sexual network ding heeft me zeker wel aan het denken gezet”, vertelde een Ugandese vriend mij laatst. “Ik bedoel, als ik met iemand anders seks heb, heb ik indirect ook seks met degenen waar diegene seks mee heeft gedacht! Hij moest terugdenken aan een bepaald meisje die de reputatie had nogal promiscue te zijn. “Waarschijnlijk heeft ze per maand met vijf mannen ofzo seks, stel je voor!”. Gelukkig gebruikte hij wel altijd een condoom.

Sweeties on the side

In Uganda wordt niet zo moeilijk gedaan over vreemdgaan. Voornamelijk onder succesvolle mannen is het niet ongebruikelijk er een paar ‘sweeties on the side’ op na te houden. Vrouwen hebben dit lang moeten pikken, maar een kleine bovenlaag wordt steeds geëmancipeerder en financieel afhankelijk.

“Waarom zou ik niet mogen doen wat zoveel mannen wel doen?” , vroeg een vrouwelijke kennis zich onlangs retorisch af toen ik informeerde naar een eventuele mannelijke reserveband. “De tijden veranderen, en daarmee ook de sekse verhoudingen. Het is hoog tijd dat wij vrouwen dezelfde seksuele rechten verdienen als de mannen.

Strijdbaarheid

De onaangename relatie tussen seksuele rechten en vreemdgaan daargelaten, ik was blij dat ze me vertelde het wel altijd veilig te doen. Sinds AIDS in Uganda werd ontdekt in de jaren ’80, zijn meer dan een miljoen mensen aan de ziekte overleden. De overheid is toen zo resoluut opgetreden, dat het aantal HIV infecties daalde van 16% naar 6% in ongeveer 10 jaar. Hoog tijd om het toenemende aantal infecties met een zelfde strijdbaarheid te lijf te gaan.

Hieronder zie je de video van het liedje ‘side dish’. Een mega-hit hier in Uganda!

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”14778″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”260″,”width”:”178″}}]]

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons