Achtergrond

Schone tuktuk helpt milieu en Indiase chauffeur

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het nieuwe systeem, waarbij de motor is aangepast voor directe vloeibare lpg-injectie, won afgelopen weekend de eerste prijs tijdens de Hybrid Tuktuk Battle in India. Teams van Indiase en Nederlandse universiteiten en Hogescholen streden hier om de prijs voor de meest milieuvriendelijke tuktuk. Doel van de wedstrijd is om de Co2 uitstoot van de ruim honderd miljoen vervuilende tuktuks die Azië rijk is, te verminderen. Maar ook om de leefomstandigheden van de bestuurders te verbeteren. Het gemiddeld besteedbaar inkomen van een Indiase chauffeur ligt op drie tot vier dollar per dag, doordat de nieuwe modellen tot 40 procent zuiniger rijden hoopt het project dit inkomen met één a twee dollar te kunnen verhogen.

 

Behalve een schone tuktuk hebben de teams ook een businessplan ontwikkeld om hun product op de Indiase markt te brengen. Maar voordat het zover is, moet er eerst nog meer onderzoek woorden gedaan, aldus een woordvoerster van het Rotterdamse Enviu, de maatschappelijke initiator van het project. De aangepaste motor moet eerst langdurig in het Indiase verkeer worden getest, om zeker te weten dat genoeg brandstof wordt bespaard en om te kunnen bepalen of het de investering waard is. De ombouwkit van HAN kost namelijk 200 euro, een flink bedrag voor een tuktukchauffeur. In een interview met de Wereldomroep laat Frank Schouten van het HAN-team weten dat de hoge kostprijs geen probleem hoeft te zijn: “Omdat de chauffeurs zoveel brandstof besparen, hebben ze dat geld er al na zes maanden uit. Daarbij gaan we kijken of we hen met overheidssubsidies en leningen kunnen helpen om het geld bij elkaar te krijgen.”

Aan de wedstrijd deden vier teams uit Nederland en drie uit India mee. De HAN won de prijs om de meest efficiënte viertakt motor, in de tweetakt categorie werd de Indiase SRM Universiteit de winnaar.  

 

 

Kijk hier hoe de groene tuktuk-wedstrijd tijdens de Nederlandse voorronde in mei verliep.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons