Riyadh Beeld: Stijn te Strake (Unsplash)
Achtergrond

Saoedi-Arabië’s schadelijke onderbuikpolitiek

Een diplomatieke rel tussen Saoedi-Arabië en Canada laat zien dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zich vooral laat leiden door zijn ego en onderbuikgevoelens. En dat heeft grote gevolgen voor de inwoners van het Midden-Oosterse land, stelt Ilias Hader.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Saoedi-Arabië is hard bezig Canada op alle mogelijke manieren te boycotten. Zo zijn alle vluchten van Saudi Airlines naar Canada per 13 augustus stopgezet en is het Midden-Oosterse land per direct gestopt met het voeren van handel met Canada.

De Saoedische overheid riep de Canadese ambassadeur uit tot persona non grata en verzocht hem het land binnen 24 uur te verlaten. Ook werd de Saoedische ambassadeur in Canada per direct teruggeroepen naar Saoedi-Arabië.

Alsof dat niet genoeg is, hebben de Saoedische autoriteiten alle internationale studenten in Canada met een Saoedische achtergrond geboden terug te keren naar Saoedi-Arabië. Studenten zullen worden overgeplaatst naar andere landen, en velen van hen weten niet hoe zij hun studie kunnen afmaken. Dit heeft effect op ongeveer zevenduizend Saoedische studenten in Canada.

Niet alleen studenten werden gedupeerd; ook alle Saoedische patiënten en artsen in Canadese ziekenhuizen werden per direct teruggevlogen naar Saoedi-Arabië. Hoe het zit met patiënten die in levensgevaar verkeren is nog onduidelijk, maar deze drastische maatregel laat zien dat Saoedi-Arabië er alles aan doet om Canada te boycotten.

Twitter-rel

Wat bracht het Midden-Oosterse land ertoe deze diplomatieke oorlog met Canada uit te roepen? Het begon allemaal met een tweet. Onlangs werd de bekende Saoedische activiste Samar Badawi gevangengenomen door de Saoedische autoriteiten. Badawi’s gevangenschap triggerde Canada om zich op Twitter uit te spreken over de politieke gevangenen van Saoedi-Arabië, in het bijzonder de activisten die voor elkaar hadden gekregen dat vrouwen daar sinds kort mogen autorijden.

Het Saoedische ministerie van Buitenlandse zaken reageerde hierop met een aantal tweets waarin zij het gedrag van Canada afgekeurde en Canada verzocht zich niet te bemoeien met nationale zaken.

Zou dit het begin kunnen zijn van een koude oorlog tussen Saoedi-Arabië en Canada?

Media-aandacht

De acties vanuit de overheid worden ondersteund door nationale televisieprogramma’s en online influencers, die zich met het conflict zijn gaan bemoeien.

Deze tweets ontberen geloofwaardige onderbouwing en lijken vooral bedoeld om Canada in een slecht daglicht te stellen. Op nationale televisie wordt Canada gebombardeerd tot een van de grootste mensenrechtenschenders ter wereld. Zo vertelt de door de Saoedische overheid gefinancierde televisieomroep Al-Arabiya dat Canada een Holocaust-ontkenner onterecht gevangen heeft gehouden en dat hun gevangenissen niet voldoen aan de internationale standaard. Nationale kranten worden ingezet om Canada in een slecht daglicht te plaatsen.

Zo worden er onware berichten geplaatst over de Canadese dollar en artikelen waarin staat dat de Canadese economie sinds de boycot op instorten staat. Het pijnlijke is natuurlijk dat niet Canada de dupe is van de boycot, maar vooral de inwoners van Saoedi-Arabië zelf de pijn zullen voelen.

Geen toeristen

De reacties van Saoedi-Arabië zijn gebaseerd op onderbuikgevoelens en niet op diplomatiek, wat voor grote onzekerheid zorgt

Wat zijn de belangrijkste consequenties van deze boycotactie voor Saoedi-Arabië ? Het land zal het voornamelijk financieel voelen. Hoewel Saoedi-Arabië nog altijd gedrenkt is in olie, begint de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman te voelen dat dat niet hun enige bron van inkomsten kan zijn. De kroonprins is daarom bezig het land te ‘hervormen’, zodat Saoedi-Arabië aantrekkelijk wordt voor toeristen. Het conflict met Canada dreigt er nu voor te zorgen dat de gewenste toeristen alsnog wegblijven. De acties van Saoedi-Arabië kunnen ook grote financiële gevolgen hebben voor het land zelf, terwijl ze Canada’s economie (bijna) niet zullen schaden. De Canadese dollar zal hooguit tijdelijk zakken, maar vooral de Saoedi’s zullen de gevolgen voelen. Veel investeerders in Saoedi-Arabië vragen zich af hoe het verder zal gaan met Saoedi-Arabië als deze vete doorzet.

De reacties van Saoedi-Arabië zijn volgens hen gebaseerd op onderbuikgevoelens en niet op diplomatiek, wat voor grote onzekerheid zorgt. Misschien zijn zij wel het volgende doelwit van de overheid.

De Saoedische autoriteiten hebben steun gekregen van Pakistan, Rusland en Algerije, maar dat zijn niet de economische krachten die het land nodig heeft.

Om te voorkomen dat Saoedi-Arabië grote financiële schade oploopt tijdens deze boycot, moet zij haar relaties met welvarende landen immers goed onderhouden. Om een economische grootmacht te blijven hebben de Saoedi’s namelijk steun nodig vanuit het Westen. Maar door de aanval op Canada zal dit waarschijnlijk achterwege blijven. Onlangs heeft de Europese Unie Saoedi-Arabië om opheldering gevraagd over de omstandigheden van hun politieke gevangenen.

De kroonprins laat zich leiden door zijn ego, en dat sijpelt door in zijn stijl van regeren

Al deze boycotacties hebben één doel: laten zien dat de Saoedische kroonprins ballen heeft. Bin Salman eist excuses en neemt geen genoegen met een gesprek. De acties die hij heeft ondernomen, zoals het terugtrekken van de studenten en patiënten, zijn onomkeerbaar en dit geeft hem een extra reden om niet in een diplomatiek gesprek te gaan met Canada. De impact van deze boycot op Saoedi-Arabië zelf is zo groot dat hij geen andere keuze heeft dan te blijven vechten. Zelfs als Canada excuses zou aanbieden kunnen de Saoedische autoriteiten de meeste acties niet ongedaan maken. De kroonprins laat zich leiden door zijn ego, en dat sijpelt door in zijn stijl van regeren. Met alle gevolgen van dien voor zijn onderdanen.

Geef vrouwen meer rechten, maar blijf ze onderdrukken

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons