Achtergrond

Samenwerking UNICEF en Universiteit Leiden geeft kinderrechtenstudies nieuw elan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Sinds vorige week bekleedt Prof. Ton Liefaard de leerstoel Internationale Kinderrechten bij de Universiteit Leiden. Het is een concreet resultaat van de groeiende samenwerking tussen UNICEF en deze universiteit op het gebied van Kinderrechten. Dit is  goed nieuws voor kinderen in Nederland en daarbuiten, en ook voor kinderrechtenorganisaties.

Universiteit Leiden sprak onder andere de wil uit om studieprogramma’s op het dit gebied te stimuleren, evenals samenwerking met buitenlandse universiteiten te bevorderen. Een van de doelen is ook om onderzoek over het realiseren van kinderrechten verder uit te bereiden. Aflatoun juicht deze ontwikkelingen van harte toe omdat onze methode uitgaat van de rechten van het kind!Meer kennis en onderzoek zijn nodig om beter te begrijpen welke vooruitgang geboekt is bij het realiseren van kinderrechten in de praktijk. Niet alleen basisrechten zoals recht op een identiteit of toegang tot onderwijs, maar ook is het belangrijk om te kijken of onze maatschappij genoeg aandacht geeft aan het realiseren van sociaaleconomische rechten van jonge mensen. Diverse landen in de wereld hebben al een duidelijk kinderrechtenartikel in hun grondwet inbegrepen. Ierland heeft zojuist per referendum steun gegeven voor een betere inclusie van kinderrechten en het principe van ‘best interest of the child’ in haar grondwet. Sommige landen in Afrika gaan ook een stap verder en benoemen letterlijk sociaaleconomische rechten van kinderen. Inzichten in hoeverre deze beter gerealiseerd worden in deze landen, kan heel interessant zijn.

Daarbij is er een constante behoefte in het evalueren van de situatie van kinderrechten in de wereld, ook wat betreft het evalueren van de impact die verschillende jeugdgericht programma’s in ontwikkelingslanden werkelijk hebben. Verandert de situatie van kinderen echt? Welke consequenties hebben deze veranderingen op de sociale en economische situaties van betreffende landen? Zijn we inderdaad bezig met het schepen van betere voorwaarden voor de toekomst van onze kinderen? Bij Aflatoun hechten we veel waarde aan praktijkonderzoek in het veld omdat het ons beter inzicht biedt in wat impact geeft in ons onderwijs. Ook helpt het als bewijs dat ons concept werkt in onze dialoog met onderwijsautorititeiten.

Ik hoop dat deze toewijding van de universiteit Leiden aan de rechten van kinderen wereldwijd ook de deuren open zet voor een hernieuwde samenwerking van kinderrechten organisaties in Nederland, en kijk er naar uit om hieraan mee te doen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons