Achtergrond

Sudanese salata met een Egyptische touch

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mona El Nour (links op de foto) vertelt over haar leven en over haar lievelingsgerecht: salata aswad, ofwel zwarte salade. Ze serveert het met engira (pannenkoek) en zigni (een gerecht met kip). Het recept vind je onderaan deze pagina.

De half Sudanese half Eritrese Mona El Nour (42) woont sinds tien jaar samen met haar familie in Caïro, Egypte. “In de periode dat mijn Kisha vastzat in de gevangenis in Eritrea, vanwege politieke activiteiten, ben ik gevlucht naar Egypte. Ik ben toen gestopt als huisvrouw en begonnen als kok om mijn kinderen te kunnen onderhouden.” Vanwege haar afkomst bereidt ze nog graag gerechten uit de Sudanese keuken, maar nu met een Egyptische touch.

Rondkomen van drie euro
Mona komt oorspronkelijk uit Kassara, een plaats in Noord-Sudan slechts op kleine afstand van de grens met Eritrea. “Ik ben met mijn zes dochters en mijn zoon gevlucht uit Eritrea vanwege de politieke situatie die daar heerste. Ik ben toen naar Caïro gegaan zodat mijn kinderen naar de universiteit konden.”
Ze woont nu in het appartement van haar zus in Faisal, een grote Eritrese gemeenschap in Caïro. “Mijn jongste dochter (13) voelt zich meer Egyptische dan Sudanese, aangezien zij het grootste deel van haar leven al in Egypte woont. Zelf begin ik me ook steeds meer thuis te voelen.”
Ze runt samen met haar familie een restaurant dat wordt uitgebaat door een Egyptenaar. Per dag verdienen ze 30 Egyptische pond (net iets meer dan 3 euro). Dit is echter te weinig om van rond te kunnen komen.

Leven als vluchteling
Mona heeft al vele tegenslagen gehad. “Toen we aankwamen in Caïro werden we niet erkend als vluchtelingen. We kregen de VN-vluchtelingenstatus niet.” De Egyptische revolutie heeft het haar ook niet makkelijk gemaakt. “Voor de revolutie was er nog volop werk, toerisme en bovenal geen geweld. Na de revolutie is het leven lastiger geworden. Mensen lijken racistischer te zijn geworden en zijn angstig voor buitenlanders. Egyptenaren respecteren ons overigens over het algemeen nog wel.” Dit betreft vooral de Sudanese immigranten, aangezien zij de grootste etnische minderheid vormen in Egypte.

Toekomst
Kisha woont inmiddels ook in Caïro en samen werken ze aan een betere toekomst. Mona: “We zouden graag opnieuw proberen de VN-vluchtelingenstatus te krijgen. Ook hoop ik dat de problemen in Egypte worden opgelost. De schuld hiervan ligt niet bij de Egyptenaren, maar bij de situatie. Ik wens dan ook dat het beter zal gaan als er een nieuwe president komt.” Daarnaast blijft ze hoop houden ooit terug te kunnen keren naar Sudan.

Huidige situatie Egypte
Op het moment dat dit interview werd afgenomen, waren de verkiezingen nog niet geweest. Inmiddels is Abdel Fattah al-Sisi verkozen tot nieuwe president van Egypte. Er werd massaal gestemd voor deze oud-legerleider die voormalig president Mohamed Mursi in juli 2013 afzette en gevangennam.
Of de komst van Sisi veel goeds zal brengen voor de Egyptenaren is nog maar de vraag. Zijn belangrijkste programmapunt is dat er onder zijn presidentschap geen terugkeer zal zijn van de moslimbroederschap. Verder heeft hij geen echt programma. Het is dus nog afwachten of de situatie in de toekomst zal verbeteren.

RECEPTEN

Salata aswad
De naam ‘zwarte salade’ komt van de kleur van de aubergines.

Ingrediënten

4 grote aubergines
3 tl pindaboter of fijnstampte Sudanese pinda’s
5 citroenen
1 tl zout
1 tl zwarte peperpoeder
½ tl komijn
1 el azijn
3 fijngestampte knoflookteentjes

 

Bereidingswijze
Verwarm de aubergines tot ze zacht zijn. Laat ze vervolgens afkoelen zodat je de schil gemakkelijk kunt verwijderen. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe.

Engira (pannenkoek)

Ingrediënten
3 kopjes bloem
1 tl bakpoeder
2 ½ – 3 kopjes water
Zout
Plantaardige olie (om mee te koken)

Bereidingswijze
Vet een pan in met plantaardige olie. Gebruik hiervoor niet te veel olie, anders blijft het beslag eraan vast plakken. Maak nu het beslag door alle ingrediënten te mixen. Vervolgens schep je een beetje beslag in de pan en bakt het op dezelfde manier als bij een pannenkoek, met als verschil dat je alleen één kant bakt in plaats van twee kanten. Deze stappen blijf je herhalen tot het beslag op is.

Zigni

Ingrediënten
1 gekookte kip
¼  kopje plantaardige olie
2 grote uien (fijngesneden)
4 fijngestampte knoflookteentjes
4 tomaten
2 el tomatenpuree
1 tl komijn
1 el zout
1 tl peper
¼ tl kruiden
1 tl fijngemalen gember
½ tl fijngemalen koriander
1 tl paprikakruiden of Sudanese kruiden

Bereidingswijze
Schenk de olie in een pan, laat het heet worden en fruit er de uien in. Daarna voeg je de knoflook, tomaat en de tomatenpuree toe. Doe er ook de kruiden bij. Voeg wat water toe aan het mengsel. Als laatste snijd je de kip in stukjes en doet deze erbij. Laat het geheel 15 minuten sudderen.

[[{“fid”:”40288″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Zwarte salade Egypte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Zwarte salade Egypte”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Egypte”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Eet smakelijk!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons