Achtergrond

‘Rijke westerse piraten vissen Afrikaanse zee leeg’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Onze zee wordt leeggeroofd door buitenlandse schepen.” zegt Celestino Oliveira, een visser afkomstig uit Kaapverdië. “Vroeger konden we goed leven van de visvangst. Nu moeten we ver de gevaarlijke zee op en komen we terug met een fractie van de visvangst van twintig jaar geleden. Door deze afnemende visvangst hebben veel mensen hun baan verloren. Dit werkt armoede en geweld in de hand.”
 

DSC00982
Celestino Oliveira, Afrikaanse visser

Oliveiria is één van de drie West-Afrikaanse vissers die Greenpeace uitnodigde om deze week in Nederland  hun ervaringen te delen. Ook visser Issa Moustapha Diop uit Mauritanië en Mamadou Diop Thioune uit Senegal deelden hun verhaal.
 

Greenpeace
“Rijke westerse piraten vissen de Afrikaanse zee leeg” zegt Femke Nagel, campagneleider oceanen bij Greenpeace. “Europa’s grootste en schadelijkste schepen vissen voor een habbekrats in de armste landen ter wereld, gefinancierd met ons belastinggeld. Kleine Afrikaanse vissers zijn hiervan de dupe.”

Op dit moment wordt er gewerkt aan de hervorming van het Europees gemeenschappelijk visserijbeleid. “Nederland moet tijdens deze besprekingen een sterk standpunt innemen om echt een verschil te maken. Het Europese visbeleid is niet duurzaam en dit moet anders. Er moeten minder buitenlandse vissers in de Afrikaanse zeeën worden toegelaten, een beter beleid komen en duurzamer gevist worden,” zegt Nagel.

Misleidend
“Misleidende aantijgingen zoals die van Greenpeace helpen niet echt bij het besluitvormingsproces,” zegt Gerard Balsfoort, voorzitter van de Pelagic Freezer-trawler Association (PFA). PFA is een overkoepelende organisatie van visserondernemingen uit Europa, waaronder Nederland, die onder andere vissen in de West-Afrikaanse wateren. “Wij vissen alleen voor de kust van Mauritanië en alleen op schoolvormende vissoorten waar de traditionele lokale vissers niet eens op vissen. Ook zijn wij zelf uitgenodigd door de Mauritaanse regering om in hun wateren te vissen.”

Een nieuw visserijbeleid
Voor de Mauritaanse visser Issa Moustapha Diop hoeven de Europese schepen ook niet weg uit Mauritanië, het moet alleen anders. “In de nieuwe overeenkomst moet ook de lokale visserij mee profiteren. Er zijn nu teveel buitenlandse schepen en dit moet anders. Europa en Nederland moeten in de Mauritaanse visserij gaan investeren.”

Investeren in de lokale visserij is ook precies wat PFA wil doen. “Hiertoe is echter wel een lang termijn perspectief nodig en een regering die in staat is haar investeerders te beschermen door middel van een goed modern visserijbeheer en dito investeringsklimaat, “zegt Balsfoort. 

Foto boven (cc): Vis gevangen in net

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons