Achtergrond

Red het klimaat: trek aan die warme trui!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op de nationale Warmetruiendag zetten mensen massaal de thermostaat minimaal een graad lager. Per graad scheelt dat 6% energie en 6% CO2. Eén van de Sustainable Development Goals, doel nummer 13, luidt dat er dringend actie moet worden ondernomen om klimaatverandering en de impact daarvan te bestrijden. In 2030 moeten de SDGs gehaald zijn. Maar is de aarde dan niet al teveel opgewarmd?

Groter verschil noord-zuid

De wereldkaart hieronder laat de impact van klimaatverandering op de landbouwproductie tussen 2003 en 2080 zien. Het zuiden zal de negatieve ervaringen van klimaatverandering onder ogen moeten zien, terwijl het noorden er juist van zal profiteren. Het verschil tussen noord en zuid – rijk en arm – zal daardoor naar verwachting nog groter worden dan nu al het geval is.

Klimaatverandering en voedselproductie

Bron: Cline W. (Wikimedia Commons)

Niet alleen de Nederlandse overheid heeft een rol in de strijd tegen klimaatverandering, ook burgers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Door nieuwe technieken zoals driedubbel glas te gebruiken en de wasmachine en vaatwasser op een lagere temperatuur laten draaien, kunnen we wereldwijd zo’n 70% besparen van alle energie die momenteel verbruikt wordt. Dat is een enorme reductie van onze vraag naar energie.

Bewustwording

De Warmetruiendag is een goed initiatief in de strijd tegen klimaatverandering en zorgt tegelijkertijd voor meer bewustwording. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel Nederlanders zich niet bewust bezighouden met energieverbruik: bijna de helft van de Nederlanders weet niet hoeveel zij maandelijks betaalt voor hun gasverbruik. Ruim een kwart gebruikt de thermostaat niet om energie te besparen. Het huis wordt dan ’s nachts op dezelfde temperatuur verwarmd als overdag, terwijl een lagere nachtstand voor een lagere gasrekening zorgt. Gemiddeld kun je, door de thermostaat ’s nachts lager te zetten, 11% op je rekening besparen. Een mooie win-win situatie dus.

Eén Warmetruiendag in het jaar heeft zodoende al invloed op het klimaat. Moet je je voorstellen hoeveel negatieve impact die andere 364 dagen van het jaar hebben… Tijd voor actie dus. Veel bedrijven, scholen en organisaties – ook de OneWorld-redactie – doen mee met de Warmetruiendag. Doet je ook mee?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons