Achtergrond

Recycling in de Europese Unie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

GroenLinks, de Partij van de Arbeid en de Partij voor de Dieren liggen over dit punt op dezelfde lijn. Zij willen dat er zo min mogelijk ‘nieuwe’ grondstoffen worden gebruikt en dat er zo veel mogelijk gerecycled wordt. Om te zorgen dat dit ook echt gebeurt, willen ze de verantwoordelijkheid bij de producent leggen. Oude producten moeten door hen teruggenomen worden en grondstoffen moeten opnieuw worden gebruikt.

Ook moeite om te kiezen op wie je gaat stemmen? NCDO ontwikkelde een handige tool waarmee je de politieke partijen met elkaar kunt vergelijken op het gebied van internationale samenwerking en duurzaamheid voor de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Ga naar www.ncdo.nl/verkiezingsoverzicht

Grondstoffenpaspoort
De PvdA gaat zelfs nog een stapje verder, zij willen een grondstoffenpaspoort invoeren waarin staat van welke grondstoffen een product is gemaakt. Paul Sneijder, nummer vijf op de kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid voor de Europese Verkiezingen: “Het grondstoffenpaspoort is een soort labeling-systeem waarbij per product digitaal geregistreerd wordt welke grondstoffen het bevat. Eigenaren kunnen dankzij het grondstoffenpaspoort precies zien welke grondstoffen in het product zitten. Hierdoor zijn producten makkelijker te recyclen en te hergebruiken. In de praktijk zou je dus met een code per product op internet kunnen kijken uit welke sub materialen het product bestaat. Hopelijk kan het binnen afzienbare tijd geregeld worden, zodat we weer een kleine stap zetten naar een groenere Europese economie. Dat is nodig om de wereld op een goede manier achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen.”

Schengen-Zone
Volgens D66 mag recyclebaar afval zelfs vrij worden verspreid tussen Europese lidstaten. Dit wordt ook wel een Schengenzone genoemd. Gerben-Jan Gerbrandy van D66: “Wij hebben in Europa een groot nadeel ten aanzien van andere continenten. 30 procent van de grondstoffen die wij gebruiken zijn namelijk maar van onszelf, de rest wordt geïmporteerd, dit maakt ons kwetsbaar. Ons afvalbeleid moet dus veel meer worden gericht op hergebruik. Op dit moment is het afvalbeleid zo streng dat je bijna niets over de grens mag exporteren. De komende maanden zal de Europese Commissie met een nieuw beleid komen. Ik verwacht dat onze ideeën hierin zijn meegenomen. Andere partijen zijn wisselend over onze ideeën. Partijen aan de linkerkant zijn huiverig voor afval over de grens, zij zijn bang voor dumping in een ander land omdat dat het goedkoopst is. Andere partijen schrokken van het woord Schengen. Het is de vraag hoe de Europese commissie het gaat verwerken in hun nieuwe beleid, maar ik heb er vertrouwen in.”

Dit is niet het enige waar D66 voor pleit. Samen met GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren willen ze belasting heffen op grondstoffen om hergebruik aan te moedigen. De SP wil net als GroenLinks en Partij voor de Dieren, dat de kwaliteit van producten omhoog gaat zodat ze langer mee gaan en minder energie gebruiken. Zijn er ook partijen die recycling minder belangrijk vinden? Jazeker, PVV, 50Plus en VVD zetten zich niet in voor hergebruik van producten en grondstoffen.

Dit verhaal is een co-productie van de NCDO-onderzoeksafdeling en de redactie van OneWorld.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons