Tests
Aan het onderzoek deden 802 volwassenen uit de Baskische regio mee. Ze kregen verschillende tests voorgeschoteld die peilden naar het verband tussen seksisme, zelfbeeld, racisme en interculturele gevoeligheid.

“Mensen die sterk seksistisch zijn – of ze nu vijandig zijn en vrouwen als het minderwaardige geslacht zien, of welwillend en vrouwen als het zwakke geslacht zien dat bescherming en verzorging nodig heeft, vertonen ook racistische tendensen”, zegt hoogleraar psychologie Maite Garaigordobil, coauteur van de studie.

Interactie
De interculturele gevoeligheid is zeer laag bij mensen die seksistisch ingesteld zijn, stelden de onderzoekers vast. Seksisme verkleint de neiging tot interactie met migranten, tot vertrouwen in migranten, tot respect voor wat afwijkt.

Garaigordobil stelde ook een verband vast tussen seksisme en een autoritaire visie op de samenleving. “Seksistische mensen aanvaarden dat sociale groepen de status hebben die ze verdienen, ze voelen de sociale klasse waartoe ze behoren aan als de beste.”

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
logo-IPS1

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief