Achtergrond

Prijs voor goede toiletten in sloppenwijken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wereldwijd missen 2.5 miljard mensen goede sanitaire voorzieningen, waardoor 1 miljard mensen in de open lucht moet poepen. En dat levert ongezond drinkwater en ziektes op. De Sarphati Sanitation Award gaat daarom naar organisaties die zich inzetten om deze situatie te verbeteren.

Sanergy won 50.000 euro om haar projecten verder te ontwikkelen en won daarnaast een beeldje, ontworpen door kunstenares Marte Röling. Sanergy werd gekozen voor haar eenvoudige sanitatie-ondernemingsplan, dat bewoners van sloppenwijken helpt aan een betere hygiëne ‘en een kans op een baan. De stichting heeft de afgelopen twee jaar in 242 sanitaire voorzieningen (zoals wc’s en douches) neergezet in de sloppenwijken van Nairobi in Kenia. Hierdoor hebben meer dan 10.000 inwoners toegang tot een verbeterde hygiëne.

De sanitaire voorzieningen in Nairobi verbeteren ook de economie in de sloppenwijken. Sanergy leidt inwoners op, zodat zij voor Fresh Life Frontline kunnen werken. Deze werknemers verzamelen dagelijks het afval uit de sanitaire voorzieningen. Dit afval wordt gemengd met andere producten, zodat het verwerkt wordt tot kunstmest of biogas. Deze producten worden geëxporteerd naar Oost-Afrika, waar de vraag naast kunstmest groot is. Door deze methode verdienen 130 lokale ondernemers uit Narobi zo’n 2000 dollar per jaar.

[[{“fid”:”22461″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:397,”width”:887,”style”:”width: 550px; height: 246px;”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Eerste en laatste keer?
“De andere twee genomineerden doen niet onder aan de winnaar”, zegt Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam en prijsuitreiker van de Sarphati Sanitation Award. De andere kanshebbers zijn IDE (stimuleert de lokale, rurale sanitatiemarkt) en Jack Sim (oprichter van Restroom Association), zij ontvingen een certificaat. Het is de eerste keer dat de Sarphati Sanitation Award werd uitgereikt aan organisaties die zich inzetten voor betere hygiëne in ontwikkelingslanden. Van der Laan: “Eigenlijk hoop ik dat we deze award niet te lang nodig hebben en dat het sanitatie probleem wereldwijd snel wordt opgelost.”

Samuel Sarphati
[[{“fid”:”22462″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:133,”width”:200,”style”:”width: 200px; height: 133px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]De prijs is vernoemd naar doctor Samuel Sarphati (1813-1866). Deze arts (zie foto) zag de slechte omstandigheden waarin mensen in de arme Amsterdamse wijken leefden. De bevolkingsstatistieken van de stad leken halverwege de 19e eeuw op die van een derdewereldstad: veel geboorten en hoge sterftecijfers. Sarphati wilde met goede sanitatie de volksgezondheid en levensstandaard verbeteren en mede door zijn inspanningen is cholera sinds 1870 uit Amsterdam verdwenen.

De prijsuitreiking die naar Sarphati is vernoemd is onderdeel van de Internationale Water Week. De Sarphati Sanitation Award is opgericht door de gemeente Amsterdam, Wereld Waternet en Aqua for All en wordt gesteund door het Netherlands Water Partnership en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

[[{“fid”:”22463″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:1895,”width”:412,”style”:”width: 300px; height: 1380px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Zie voor meer informatie over het wereldwijde sanitatie probeem de infographic van World Bank hiernaast.
Foto: Sanergy

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons