Achtergrond

Pesten op school? Sla hem dood!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Nederland wordt een op de tien kinderen wel eens gepest op school. Met de zelfmoorden van twee scholieren, lees ik in het Parool, moeten ouders en scholen samen een vuist maken bij het tegengaan van pesten. In Indonesië probeert de overheid ouders ook meer te betrekken bij het aanpakken van het treiteren. Dat lukt nog niet zo. Het zou wel moeten. Want op Indonesische scholen is pesten niet het grootste zorgpunt, maar het doodslaan of doodschoppen van medescholieren.

De laatste trend is het gooien van bijtend zoutzuur in het gezicht van ‘iemand die je niet bevalt’. Zoals vorige week in de wijk Kemayoran, niet een van de slechtste buurten van Jakarta, waar tien scholieren vier leeftijdgenoten aanvielen. De jongens reden op een bromfiets en waren op weg naar school. Een scholier viel van schrik van het voertuig en raakte ernstig gewond.

Samurai zwaard
Er bestaat zelfs een cultuur in Jakarta van rivaliserende schoolbendes. ‘Tawuran’, wordt het onderlinge treffen genoemd. De stelregel is dat na schooltijd ‘de vijanden’ worden opgewacht bij bushaltes, cafetaria’s of gewoonweg buiten het hek van de school. Waar met zoveel mogelijk geweld de afrekeningen plaatsvinden. Volgens een rapport van de Commissie voor de Bescherming van het Kind vonden er vorig jaar 339 flinke slagpartijen plaats waarbij 82 jongeren om het leven kwamen.

De gouverneur van Jakarta, Joko Widodo, maakt zich grote zorgen om het geweld tussen scholieren. Sinds hij het bestuur in de hoofdstad overnam zijn er twee keer zoveel meldingen bij de politie binnengekomen. Vorige week nog werd een jongen met een Samurai zwaard doodgestoken. Volgens zijn vrienden was deze zeventienjarige Adi Nugroho nietsvermoedend op weg naar school toen een groep scholieren hem aanviel. Ze schopten en trapten hem. Een jongen bracht de genadeslag door het wapen in zijn hart te steken.

Schuld
Als maatregel heeft de gouverneur een avondklok bedacht. Onder toezicht oog van de ouders moeten scholieren elke avond van zeven tot negen extra studeren. Maar zowel de ouders als scholieren hebben al laten weten hier niet zoveel zin in te hebben. Ouders voelen zich bij voorbaat aangevallen omdat de minister van Onderwijs tijdens een persconferentie de schuld van het geweld bij de ouders neerlegde. Zij zouden hun kind niet goed hebben opgevoed.

De meeste scholieren vragen zich af waarom de goeden onder de kwaden moeten lijden. De avondklok houdt in dat ze in deze periode niet de straat op mogen. Ze kunnen doordeweeks niet meer hun vrienden in de avonduren ontmoeten. Ouders vinden dat ook scholen leerlingen meer discipline moeten bijbrengen, want het geweld speelt zich veelal tijdens of vlak na schooltijd af.

Rechtbanken hebben besloten scholieren die zich schuldig aan geweld maken strenger te straffen. De scholieren die gepakt worden na het vermoorden van een medescholier moeten voor minstens negen jaar naar de gevangenis. Ze zijn dan al ver in hun twintig als ze weer vrij komen, te oud om nog naar de universiteit of een hoge school te gaan. Ze hebben dan zelf hun toekomst goed verpest.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons