Achtergrond

Peruanen moeten weer aardappeleters worden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

markt
Foto: CC

“De paradox van vandaag is dat precies die gemeenschappen die de aardappel ontwikkeld en aan de wereld geschonken hebben nu één van de meest arme gemeenschappen in de Andes zijn”, legt Pamela Anderson (niet te verwarren met de rondborstige actrice), directeur van het International Potato Centre gevestigd te Lima aan een verslaggever van de BBC uit. Een doorsnee Peruaan eet nu vooral rijst of brood, terwijl aardappels voor de helft minder geconsumeerd worden dan in Europa.

Hoge importprijzen
Door de jaren heen is Peru voor haar voedselconsumptie voor een groot deel afhankelijk geworden van import van vooral tarwe; 80 procent van de voedselimport van Peru bestaat uit dit gewas. De prijzen worden echter met het jaar hoger, waardoor de minder bedeelden van het Zuid-Amerikaanse land de dupe worden. “De prijs van een brood is zodanig gestegen dat ik geen geld meer heb om genoeg te kopen voor het hele gezin”, vertelt Hermelinda Azurin aan de BBC. Ze is dan ook overgestapt op het goedkopere aardappelbrood. Piepers zijn een vast onderdeel van haar gezinsmaaltijd geworden.

Herkomst
Toen Spaanse ontdekkingsreizigers in Zuid-Amerika landden, namen zij de eerste aardappelknollen in 1536 mee terug naar Spanje. Bij de Inca’s, de toenmalige hoofdbewoners van de Andes, stond de aardappel bekend als chunu. DNA onderzoek heeft uitgewezen dat alle aardappelrassen afstammen van één plant uit zuid-Peru. Aanvankelijk waren piepers weinig populair onder de bevolking, mede doordat de bessen en stengels van de plant giftig zijn. Pas in 1727 werd in Friesland voor het eerst de aardappel als voedsel erkent en werd het langzaamaan de belangrijkste bron voor voedselvoorziening voor veel mensen in Europa. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C werd de plant vaak gegeten ter bestrijding van scheurbuik en werd de knol al snel geliefd onder alle lagen van de bevolking.

Mirte is lief
Foto: CC

Claim
De Peruaanse minister van landbouw, Ismael Benadives, wil dat de aardappel in heel Peru weer geïntroduceerd wordt als vast onderdeel van de maaltijd, om zo een alternatief te bieden voor de dure andere gewassen. Op een festival dat in zijn geheel gewijd is aan de pieper zei de minister dat “de aardappel heel erg belangrijk is voor het wereldwijde dieet en dat in deze tijden van stijgende grondstofprijzen een aantal landen zoals China en India hun productie willen verdubbelen. Het wordt tijd dat Peru haar plek als bakermat van de aardappel weer claimt.”

Oneerlijke concurrentie
De vraag is nu of Peru aan die rijzende vraag naar aardappels kan voldoen. Met een arsenaal van meer dan 2800 aardappelvarianten wil Peru zich op de kaart zetten als exotische en voedzame aardappelaanbieder. Volgens Benavides kunnen juist deze kenmerken -kwalitatieve en eerlijk geproduceerde exotische aardappelen- markten openen in de VS, Canada en de Europese Unie. Toch vrezen boeren dat hoge importquota ervoor zorgen dat er oneerlijke concurrentie zal ontstaan. Bovendien moeten ook een aantal problemen overwonnen worden alvorens er een gestage productie op gang kan komen.

 

 

Maaltijd
Foto: CC

Infrastructuur
Mario Tapio, landbouwkundige en gespecialiseerd in gewassen van de Andes, meent dat een slechte infrastructuur één van de grootste problemen is die aangepakt dienen te worden. “De aardappeloogsten zijn niet zo groot vanwege lage investeringen in de productie, dus boeren van de Andes hebben een oneerlijke concurrentiepositie tegenover gesubsidieerde boeren uit andere landen”, aldus Tapio.

De gastronomische wereld is in ieder geval wel enthousiast over de hernieuwde aandacht voor de originele aardappel in al haar verscheidenheid. In Europa zijn de eerste positieve reacties al te horen en is men erop gespitst om de gastronomische mogelijkheden van de exotische pieper te herontdekken.

 

 

 

 

graan foto CC Voedsel wordt almaar duurder
De prijzen van voedsel zullen dit jaar verder stijgen. De groeiende vraag uit China en India en de productie van biobrandstof zetten de prijzen onder druk. Zo berichtte de FAO vorige week dat de voorraad graan in de wereld gestaag kleiner wordt. Dit seizoen bereikt de graanvoorraad waarschijnlijk het laagste niveau in twintig jaar. De al sterk gestegen graanprijzen worden daardoor verder omhoog gestuwd. Ook de Amerikaanse tarwevoorraden zouden, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw, dit jaar tot het laagste peil in 60 jaar zakken. In zowel Argentinië (vorst), Australië en Canada (droogte) als in Europa (overvloedige regenval) hebben slechte weersomstandigheden de tarweoogsten schade berokkend. De sterke vraag naar maïs en soja doen de voorraden van deze gewassen slinken. De prijzen voor soja en graan zullen ook in 2008 hun opmars voortzetten en ze zullen de prijzen voor veevoer verder opdrijven, waardoor de consument op termijn nog meer zal moeten betalen voor vlees en zuivelproducten.

 

 

 

International Potato Center

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons