Achtergrond

Peruaanse wezen doen fietsend de was

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Doordat er in het Peruaanse kindertehuis ruim 600 actieve kinderen wonen die spelen, studeren en hard werken, wordt er wekelijks bijna 2 ton aan vuil wasgoed geproduceerd. Zo meldt het CBS evening News. Bij het weeshuis wordt nagenoeg iedereen ingezet om de was weer schoon te krijgen. Voor de jonge kinderen was het tot voor kort dan ook erg vermoeiend om alle kleren urenlang met de hand te moeten schrobben. Die tijden zijn nu voorbij dankzij de bici-lavadora.

Het principe van de bici-lavadora – een samenvoeging van de Spaanse woorden fiets en wasmachine – is eenvoudig. In een gerecycled stalen vat plaatst men vuile kleren, water en zeep en de fietser doet de rest. De speciale wasmachine is verder uitgerust met verschillende versnellingen voor het wassen, spoelen en centrifugeren. Maar deze basale wasmachine vraagt dus ook om basale arbeidskracht.

Kinderarbeid?

schone kleren..pg
foto: cc

“Eerlijk gezegd vind ik dat dit naar kinderarbeid riekt,” zegt Wim Mellink van FNV Mondiaal. “Voor die kinderen is de bicilavadora vast wel een vooruitgang ten opzichte van het urenlang moeten schrobben. Maar daar kun je ook al je vraagtekens bij zetten,” zegt hij. “Die kinderen moeten vast een lange tijd trappen om de hele was gedaan te krijgen. En dat lijkt me voor hen niet zo leuk. Maar je moet natuurlijk ook kijken naar het aantal uur dat die kinderen dit per week moeten doen. En of het weeshuis de wasmachine ook voor commerciële doeleinden gebruikt.”

Het is de bedoeling dat de wasmachine in ontwikkelingslanden geproduceerd kan worden met lokaal beschikbare middelen. En dit tegen een zo laag mogelijke kostprijs. De ontwerpers hopen dat dit zal leiden tot meer werkgelegenheid. MIT studente Lisa Tacoronte zegt dat het in ieder geval belangrijk is dat de mensen in Peru zoveel mogelijk over deze wasmachine leren. “Wij leggen hen uit hoe ze de wasmachine uit elkaar kunnen halen, kunnen onderhouden en repareren,” vertelt ze.

De medewerkers van het kindertehuis vinden het bovendien belangrijk dat de kinderen leren over duurzaamheid. “Wij wijzen hen op het belang van recyclen. Ook geven wij hen uitleg over waardevolle bronnen zoals water,” zegt Lily Bevries, directeur van het La Sagrada familie kindertehuis.
Tijdens een World Development Expo viel de wasmachine goed in de smaak. Het apparaat kost 125 dollar en wordt reeds gebruikt in Guatemala en Peru. En de makers verwachten dat meer landen zullen volgen omdat de bicilavadora veel tijd, elektriciteit en kostbaar water bespaart.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons