Achtergrond

Op naar persvrijheid op Cuba?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Verenigde Staten en Cuba hebben elkaars vriendschapsverzoek geaccepteerd. Na vijftig jaar onderkoelde relaties, gaan de landen proberen hun relatie te ‘normaliseren’. President Obama maakte onder meer bekend verschillende maatregelen tegen Cuba te verzachten. Tegelijkertijd kondigde Cuba de vrijlating van politieke gevangen aan en enkele andere maatregelen aan.

Ondanks deze toenadering, blijft het Amerikaanse embargo tegen Cuba bestaan. President Obama heeft de instemming van het Amerikaanse congres nodig om het embargo op te heffen. Of dat lukt is nog maar de vraag: de Republikeinen staan niet de juichen na de laatste ontwikkelingen. Toch zou het opheffen van het embargo een positief effect kunnen hebben – niet in de laatste plaats voor de Cubanen.

Mensenrechten

Deel van de overeenkomst is dat Cuba vertegenwoordigers van de Verenigde Naties toelaat op het grondgebied. Voorheen was de VN niet welkom, maar wel nodig. Cuba scoort slecht op het gebied van mensenrechten. Zo bekritiseert de Human Rights Watch de lange gevangenisstraffen, draconische reisbeperkingen, en de willekeurige arrestaties. Dat mensenrechtenverdedigers, onafhankelijke journalisten en activisten zich niet vrij kunnen bewegen is de Human Right Watch een doorn in het oog.

Persvrijheid

Het is slecht gesteld met de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting op Cuba. Volgens Freedom House heeft het land heeft de meest beperkende wetten van Noord- en Zuid-Amerika. In de grondwet is vastgelegd dat mediabedrijven geen privé-eigendom mogen zijn. Alle media is daardoor in handen van de staat.

Volgens diezelfde grondwet mogen journalisten wel onafhankelijke journalistiek bedrijven – mits ze “voldoen aan de doelstellingen van een socialistische maatschappij”. In de persvrijheidsindex van Reporters Without Borders staat Cuba dan ook op de 170e plaats, van de 180 geïndexeerde landen.

Internet

Naast het vrijlaten van een aantal politieke gevangen en het toelaten van VN toezichthouders, gaat Cuba ook de toegang tot het internet vergroten. Een eerste stap richting democratie? De tijd zal het leren. Wat wel duidelijk is dat de mogelijkheden voor onafhankelijke journalistiek met een minder restrictief internetbeleid toenemen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons