Achtergrond

Particulier hulpproject vaak onder de maat

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Ghana schoolEen scoutingclub die een weeshuis opzet in Mozambique, een stel dat na een reis in Bangladesh een drinkwaterproject ondersteunt of een school die een andere school in Ghana ondersteunt. De voorbeelden zijn legio. Het particulier initiatief in ontwikkelingslanden is in.

Veel Nederlanders zijn de afgelopen jaren een eigen ontwikkelingsproject gestart, vaak na een bezoek aan een ontwikkelingsland. Inmiddels is er zo’n 500 miljoen euro gemoeid met deze vorm van ontwikkelingssamenwerking. Het aantrekkelijke ligt in de directe band tussen donor en ontvanger; je ziet als geldschieter meteen waar je geld terecht komt.

Strijkstok
Particuliere hulporganisaties claimen vaak dat zij effectiever zijn dan grote hulporganisaties zoals Cordaid, Oxfam Novib, Icco en Hivos. Doordat zij klein zijn, zou er minder aan de strijkstok blijven hangen. Uit een onderzoek van dr. Lau Schulpen, onderzoeker van het Centre for International Development Issues (Cidin) van de Radboud Universiteit Nijmegen dat vandaag in Trouw is gepubliceerd, blijkt echter dat de particuliere initiatieven beide claims vaak niet waar kunnen maken.

Gebrek aan transparantie
Volgens Schulpen zijn de kleine hulporganisaties zelf weinig transparant bij het verantwoorden van hun aangetrokken geld. Verreweg de meesten laten op hun websites wel de succesverhalen zien, maar geven nauwelijks verantwoording van de besteding van hun gelden. En dat terwijl de grote organisaties veelvuldig zijn doorgelicht en hun werk is geëvalueerd. Het kleine particuliere initiatief laat zelden of nooit onderzoek doen naar de eigen effectiviteit, aldus Schulpen.

bangladesh drinkwaterVeelal wordt hulp geboden die Schulpen zou kenmerken als structurele noodhulp, en niet als duurzame armoedebestrijding. Er worden bijvoorbeeld wel scholen gebouwd, maar dat leidt niet automatisch tot onderwijs waar langdurig op gerekend kan worden. Volgens Schulpen leidt het afzetten tegen de grote organisaties ook tot een gebrek aan samenwerking in de ontwikkelingslanden. De kleine hulporganisaties werken geïsoleerd.

Uniek onderzoek
 Het onderzoek van Schulpen is uniek. Het is het eerste in Nederland naar de hulp die de kleine ontwikkelingsorganisaties geven. Hoeveel kleine hulpprojecten er zijn, is niet te zeggen. Er zijn slechts ramingen die variëren van 6000 tot 15.000 kleine projecten van het particuliere initiatief.

Schulpen onderzocht de kleine hulp in Ghana en Malawi, twee landen waar veel Nederlandse organisaties actief zijn. Van de veertien in Malawi bezochte projecten bleken er negen illegaal te zijn. Zij hadden zich niet bij de overheid laten registreren, wat wel verplicht is.

Lees ook: Eens/Oneens: Bij een kleine hulporganisatie komt de hulp beter terecht.

 

 

CIDIN

Linkis

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons