Achtergrond

Palestijnse en Israëlische kunstenaars exposeren samen in Amsterdam

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De tentoonstelling ‘Desert Generation’  kwam tot stand na een oproep van vier beroemde kunstenaars uit Israël en Palestina. Twee van hen, David Tartakover uit Israël en Sliman Mansour uit Palestina, komen naar Nederland.
 
Abramson_Larry“In het verleden trokken de Israëli’s veertig jaar door de woestijn van Egypte om in Israël te arriveren. In het heden leven we in Israël al veertig jaar in een politieke woestijn.”. Zo verklaart David Tartakover de naam Desert Generation tegenover een van de organisatoren van de expositie, Jaqcueline de Bruijn van Een Ander Joods Geluid.
 
Tartakover is bekend van zijn zelfgemaakte politieke posters over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zijn werken worden getoond bij internationale tentoonstellingen en zijn een vast onderdeel van de collecties van enkele internationale musea. Hij heeft voor zijn werk vele prijzen gekregen waaronder de prestigieuze Israel Prize for Design van 2002.
 
Bewustzijn
De expositie dient een politiek doel. Tartakover zegt hierover: “We willen publiek bewustzijn kweken voor deze speciale datum van veertig jaar bezetting. Er zijn Israëliërs die graag willen samenwerken met de Palestijnen, die geloven dat kunst en cultuur een verandering kunnen brengen. De dialoog op deze manier is belangrijk.” Toch spreekt de expositie vooral aan door zijn esthetiek en is het in de eerste plaats een kunsttentoonstelling.
 
Democratisch statement
De expositie draagt een statement uit. “Er zijn veel mensen die tegen de bezetting zijn en dat is belangrijk om te laten zien. In plaats van een artistieke tentoonstelling hebben we een democratische tentoonstelling zonder censuur en zonder curator geïnitieerd. Alles  wat is ingestuurd, is geplaatst.”
 
De kunstwerken kwamen binnen via e-mail. Studenten aan de kunstacademie en  bekende kunstenaars in Israel en Palestina werden opgeroepen mee te doen. De boodschap is desondanks toch eenzijdig gebleven. “Niemand die vóór de bezetting is, heeft ons een kunstwerk gemaild. Niemand van de rechterkant, die nu de meerderheid heeft in Israël, heeft iets opgestuurd”, aldus Tartakover.
 
David_Tartakover
Foto: Tartakover, Desert Generation

Reacties

In Israel is de expositie positief ontvangen, ondanks de impopulariteit van het onderwerp. “Vooral door onze nieuwe aanpak. De visuele impact van het geheel is heel sterk. Het is uitgebreid ter sprake gekomen in de Israëlische media.” De tentoonstelling in het Jeruzalem Artist House in juni dit jaar werd dan ook drukbezocht en ook in de Ha’Kibbutz Art Gallery in Tel Aviv was de opkomst groot.
 
De sterke visuele impact wordt gecreëerd doordat alle kunstwerken dezelfde afmetingen hebben en elk een hele muur beslaan. “Het is als een grote quilt gemaakt door verschillende mensen en met een enorme diversiteit aan stijlen.”
 
Voorzichtig positief
Tartakover verwacht niet dat deze expositie een verandering teweeg kan brengen, “Je kunt alleen de opinie van mensen veranderen als je groot advertentiebudget hebt.” Toch hoopt hij een beetje bewustzijn te kweken. “Ik hoop niet alleen op bezoekers die al overtuigd zijn maar zou graag ook tegenstanders zien, en veel jongeren. Deze beelden moeten zo breed mogelijk worden verspreid.”
 
De tentoonstelling is van 22 november tot 2 december te zien in ‘Meneer de Wit’, een centrum voor kunst, cultuur en ontwikkeling aan de Postjesweg 2 in Amsterdam. Dit is precies 40 jaar nadat de VN bepaalde dat Israël zich moet terugtrekken uit de bezette gebieden. Behalve de tentoonstelling zijn er lezingen en workshops te bij te wonen. Kijk voor meer informatie op de website van Desert Generation.

 

 

Desert Generation Nederland
Desert Generation Tel Aviv & Jeruzalem
Een Ander Joods Geluid
United Civilians for Peace
Meneer de Wit
Amsterdam School for Cultural Analysis

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons