Achtergrond

Pakistan streelt christenen om handelsverdrag

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

‘Bloeiende bloemen’ noemde de Pakistaanse president tijdens aanloop naar kerst de christelijke minderheid in zijn land. Hypocriet vinden de christenen. Niet alleen staan ze dagelijks bloot aan vervolging. Kerstmis wordt door de islamitische republiek niet eens als een officiële religieuze feestdag erkend.

De zalvende woorden zijn  slechts een lipservice gericht aan het westen. Begin januari beslist het Europees Parlement of op basis van een verbeterde mensenrechtensituatie een belastingvrij handelsverdrag wordt verlengd.

De Pakistanen herdenken op 25 december de geboorte van Jinnah, de stichter van hun land

Op ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’ vierden premier Nawaz Sharif en president Mamnoon Hussain met vertegenwoordigers uit de minderhedengemeenschap het feest van de geboorte van Christus. "Terwijl Kerstmis niet eens als een officiële religieuze feestdag wordt erkend. De Pakistanen herdenken op 25 december de geboorte van Jinnah, de stichter van hun land", zegt een verontwaardige Shazad Anjum van het christelijke Youth Uplift Forum.

Zware politiebewaking bij de kerken
Bovendien durven de christenen sinds de dubbele zelfmoordaanslag op de All Saints Church in Peshawar waarbij in 2013 83 mensen omkwamen, nauwelijks kerstfeest te vieren. Dit jaar voor het eerst gaan de christenen onder zware politiebewaking naar hun kerken.     

Shazad noemt de kerstfeestviering met de hoogste leiders van het land ongeloofwaardig. De president beweerde dat minderheden een ‘uitstekende bijdrage aan de ontwikkeling van Pakistan leveren’.  Hij beschouwde ze als ‘de bloeiende bloemen van de natie’. "Iedereen weet dat het Europese Parlement binnenkort een beslissing neemt over het wel of niet verlengen van het handelsververdrag dat wij met Europa hebben", vertelt hij.

Handelsverdrag Europa en Pakistan
Pakistan en Europa ondertekenden een jaar geleden het zogenaamde GSP+ verdrag. Pakistan hoeft geen invoerbelasting te betalen in ruil voor betere mensenrechten. Met de deal is een bedrag van 2 miljard dollar gemoeid. Geen wonder dat Pakistaanse delegaties deze dagen af en aan naar Brussel reizen om de parlementariërs van de vooruitgang op het gebied van de mensenrechten te overtuigen. De gepensioneerde rechter Ali Nawaz Chowhan van de Nationale Mensenrechten Commissie is net terug. Hij heeft goede hoop.

De ‘paar incidenten’ die plaatsvonden noemde president Mamnoon in zijn kerstboodschap ’betreurenswaardig’

Die ‘positieve gevoelens’ worden gedeeld door de christelijke parlementariër Khalil George. Als minderheid bekleedt hij namens de moslimpartij, de PML-N, van premier Nawaz Sharif een parlementszetel. Hij vindt dat er wel degelijk vooruitgang is op het gebied van de mensenrechten. Zo waren er dit jaar volgens hem al minder aanslagen op kerken. De ‘paar incidenten’ die plaatsvonden noemde president Mamnoon in zijn kerstboodschap ’betreurenswaardig’. "De bevolking van Pakistan laat geen middel onbeproefd om het welzijn en de bescherming van hun christelijke broeders te waarborgen. Wij steunen elkaar ​door dik en dun."

Tien doden
In de christelijke wijk Youhanabad in Lahore kunnen ze hun oren niet geloven. Bij twee bomexplosies voor twee kerken afgelopen maart kwamen in hun buurt tien mensen om het leven en raakten er vijftig gewond. De politie zat ergens om de hoek in een café naar een cricketwedstrijd tussen India en Pakistan te kijken. Het dodental had veel hoger kunnen zijn als twee particuliere bewakers voor de kerken de zelfmoordenaars niet met hun eigen levens hadden gestopt.

"Als een moslim mensen redt en hij sterft dan krijgen zijn nabestaanden een medaille en financiële compensatie. Deze christelijke martelaren hebben niets ontvangen. Er is niemand gearresteerd, behalve christenen die na de aanslag als vandalen zouden hebben opgetreden", vertelt voorzitter Joseph Francis van de  christelijke organisatie Claas, die de belangen van de christelijke gemeenschap in Pakistan behartigt. Hij is teleurgesteld in zowel de christelijke parlementariër Khalil George als in zijn president. "Er is geen sprake van broederschap tussen moslims en christenen zolang moslims ongestraft hun gang kunnen  gaan."

Godslastering
De aanslagen op kerken mogen dan zijn afgenomen, hetgeen Joseph Francis betwijfelt. Maar het aantal blasfemieslachtoffers steeg daarentegen opnieuw. Met als dieptepunt  de moord op een christelijk echtpaar. Moslims beschuldigden hen er onterecht van de koran te hebben verbrand. Nadat de boze menigte ze eerst doodgemartelde, staken ze daarna onder toezicht van de politie hun lichamen in brand. Volgens Claas zitten er momenteel meer dan 2.000 minderheden in de gevangenis. Hij vertelt over zijn recente bezoek aan het dorpje Kasur op het platteland van de provincie Punjab. Nadat moslims hier hun christelijke dorpsgenoot Pervaiz van godslastering hadden beschuldigd, sleepten zij zijn vrouw Zarina aan haar haren naar buiten. Ze trokken haar kleren uit omdat Pervaiz zich had verstopt.  

Asia Bibi
Voor Europarlementariër Peter van Dalen van de fractie ChristenUnie-SGP zijn er voorbeelden ten overvloede die aantonen dat het slecht is gesteld met de mensenrechten in Pakistan. Afgelopen november bracht hij met een officiële Europese delegatie een bezoek aan Pakistan. Hij ontmoette ondermeer de echtgenoot en de kinderen van het beroemdste blasfemieslachtoffer Asia Bibi op hun geheime onderduikadres. Asia zelf brengt al zes jaar eenzaam haar dagen in een isoleercel door. Ze kreeg de doodstraf op basis van valse getuigenissen. In Nederland is een inzamelingsactie begonnen voor een goede advocaat die deze moeder en inmiddels oma van haar eerste kleinkind moet zien vrij te kriigen.

De blasfemiewet is een groot probleem voor de voortgang van de democratie in Pakistan

Op basis van zijn bezoek aan Pakistan vindt Van Dalen dat het Europese parlement het handelsverdrag met dit land moet bevriezen. "De blasfemiewet is een groot probleem voor de voortgang van de democratie in Pakistan", aldus Van Dalen. Dictator Zia ul Haq (1978-1988), onder wiens gezag het land radicaliseerde, bedacht de godslastering om andersdenkenden en of gelovigen de mond te snoeren. 

Bert Koenders
Onder voorzitterschap van Nederland neemt het Europees Parlement begin januari de beslissing over een mogelijke uitstel van het handelsverdrag. Tijdens een recent overleg met de Tweede Kamer uitte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken eveneens zijn zorgen over de gebrekkige vooruitgang op het gebied van de mensenrechten. "We hebben die boodschap overigens ook zelf overgebracht aan de minister van Buitenlandse Zaken van Pakistan. Er blijft sprake van voortdurende intolerantie tegenover religieuze minderheden. Dat vind ik heel ernstig", aldus de minister.

De Pakistanse textielindustrie maakt zich grote zorgen. Mocht het handelsverdrag worden opgeschort, zitten zij met een overschot aan kleding

Niet alleen de slechte mensenrechtensituatie, maar ook economische redenen kunnen er voor zorgen dat het handelsverdrag op de helling wordt gezet. Vooralsnog hebben zuidelijke lidstaten de grootste bedenkingen bij de verleninging van deze gunstige status. Ze willen hun textielindustrie beschermen. Pakistan mag zonder belasting te betalen zijn textiel in 27 lidstaten invoeren.

Het gaat niet goed met de Pakistaanse economie
De Pakistanse textielindustrie maakt zich grote zorgen. Mocht het handelsverdrag worden opgeschort, zitten zij met een overschot aan kleding. Economen waarschuwen de regering al maanden de signalen uit Europa serieus te nemen. Het gaat niet goed met de handel met het buitenland. Vorig jaar bedroeg de totale export 8,54 miljard dollar tegenover 18,48 miljard dollar aan import. Europa is de grootste handelspartner van Pakistan.

Geld is de enige stok achter de deur die er voor kan zorgen dat dit land zijn minderheden eindelijk beter beschemt

"Ik vind het werkelijk treurig voor Pakistan mochten wij geen verlenging van het handelsverdrag krijgen. Maar Europa heeft gelijk. Geld is de enige stok achter de deur die er voor kan zorgen dat dit land zijn minderheden eindelijk beter beschemt", zegt professor Rana Eijjaz Ahmad van de Punjab Universiteit, die bekend staat als een bolwerk van conservatieve moslims. Hij bezoekt zijn christelijke vrienden met kerst om ze vooral veel geluk en gezondheid te wensen. Pakistan was volgens de grondlegger Jinnah het land waarin iedere religie zijn eigen tempel, kerk of moskee net zo vaak in alle vrijheid mag bezoeken. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons