Achtergrond

Pakistaanse vrouwen zijn verstandiger dan mannen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Voor de grootste Vrouwen Universiteit in Lahore, niet zover van het Amerikaanse consulaat vandaan, waar duizenden moslims tegen de Amerikaanse anti-moslimfilm demonstreren, staan waterkanonnen en hangt een bataljon politiemannen rond. Niet dat ze enig gevaar van de 1200 vrouwen verwachten die hier studeren, of dat ze hen moeten bewaken tegen de boze moslims. De brede laan voor de universiteit biedt de politie de kans om even bij te komen.

Binnen op het universiteitsterrein is niets van de onrust te merken. De gekte rond de omstreden amateurfilm heeft hier geen vat op de jonge vrouwen. In zwierige Pakistaanse broekpakken wandelen groepjes jonge studentes over de paden, druk kletsend en lachend met elkaar.

In een oogopslag valt op hoe weinig jonge vrouwen in het zwart zijn gekleed of een sluier dragen. Vrolijk gekleurde jurken en enorme zonnebrillen zijn vooral in de mode.

Maar liefst 1200 jonge meiden studeren hier. Mannen worden er niet toegelaten, slechts om de vrouwen te bewaken of het gebouw schoon te houden. “De omgekeerde wereld”, zeg ik grinnikend tegen mijn gastvrouw, het hoofd van de faculteit Vrouwenstudies, als we het trappenhuis binnenlopen waar een man de vloer schoonveegt.

Professor Sarah Khar, die bekend staat als de meest uitgesproken feministe van deze universiteit, heeft me uitgenodigd voor een discussie met studentes over de positie van de vrouw in Pakistan.

In een zaal wachten twintig meiden op me. Ze willen graag uitleggen, dat ze zichzelf, net zoals Sarah, als onafhankelijke vrouwen beschouwen, die eerst carrière willen maken en dan pas aan een gezin denken. Pakistan verandert. De samenleving wordt minder conservatief. Daarom vinden ze dat mannen beter naar ze moeten luisteren. “Ook als het gaat om de gewelddadige demonstraties momenteel tegen de anti-moslimfilm”, opper ik voorzichtig.

Dan buitelen ze allemaal over elkaar heen om als eerste antwoord te mogen geven. Sana Farooq (21 jaar), met lange zwarte haren en een mooi opgemaakt gezicht, vertelt dat ze zich schaamt voor de gewelddadige demonstraties. “De Amerikaanse ambassade in Islamabad werd aangevallen. De staf van het consulaat in Lahore is geëvacueerd. Er vielen doden en gewonden. Onze profeet Mohammed was een vreedzaam mens. Hij zou dit geweld nooit hebben goed gekeurd”.

Al die gillende Pakistaanse moslims maken zich volgens de jonge studenten belachelijk in de ogen van de westerse wereld. “Onze regering voedt het volksprotest. Het leidt de aandacht af van de werkelijke problemen. Pakistan glijdt dieper af in de economische crisis”, vindt Samena Khan (23 jaar).

“Alle moslims zouden moeten weten dat onze profeet Mohammed een van de voornaamste en meest invloedrijke leiders is uit de wereldgeschiedenis. Wat er over hem gezegd wordt, heeft totaal geen effect op zijn reputatie. Natuurlijk voel ik me door zo’n film geraakt. Maar in plaats van overgevoelig te reageren kunnen we het westen beter uitdagen met een intellectuele discussie. We moeten ongelovigen verslaan met kennis en niet met haat of wapens”, stelt de studente Samena Khan.

Professor Sarah Khar, die het laatste deel van de discussie heeft meegeluisterd, zegt dat ze trots is op haar meiden. “Ik weet niet hoe dat in het westen is, maar hier zijn vrouwen toch verstandiger dan mannen. Die laten zich niet zo ongelooflijk gaan”, Ze vindt het jammer dat de westerse media genuanceerde Pakistanen, zoals haar studenten, zo weinig aan het woord laten. “Het zijn altijd de hardliners die de boventoon voeren. Die maken maar een klein deel van de samenleving uit”.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons