Achtergrond

Pakistaanse stripheldin bestrijdt Taliban

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Pakistaanse voorvechtster voor meisjesonderwijs de tiener Malala Yousafzai (15) heeft in haar land een medestander gekregen in de eerste vrouwelijke stripheldin Jiya. Zij is een gewone onderwijzeres van een dorpsschool op het Pakistaanse platteland die in de supervrouw Burka Avenger verandert als er ook maar een meisje op haar school wordt aangevallen. Vermomd in een burka strijdt ze met haar wapens, pennen en boeken, tegen het onrecht in haar land. De extremistische Taliban, die Malala vorig jaar oktober bij het verlaten van de meisjesschool in de Swat Vallei in haar hoofd schoten, zijn Burka Avengers grootste vijanden, die ze keer op keer zonder zelf geweld te gebruiken weet uit te schakelen.

Vooral in de tribale tebieden langs de Afghaanse grens, waar de Taliban actief zijn, kan nog geen kwart van alle meisjes lezen of schrijven. In de rest van het land ligt het percentage op veertig procent. Volgens de conservatieve cultuur die vooral op het Pakistaanse platteland bestaat horen vrouwen thuis te blijven.

De bedenker van de cartoon, de populaire popster Aaron Haroon Rashid, hoopt met deze serie, waarvan er voorlopig dertien verschijnen, ouders ervan te overtuigen dat meisjes net zoveel rechten hebben op onderwijs als jongens.

Tv-critici noemden in hun eerste reactie de tekenfilm te schreeuwerig en geloven niet dat Burka Avenger meer meisjes in de schoolbanken zal weten te krijgen. Genderspecialist Sarah Khan van de grootste Vrouwenuniversiteit in Lahore is het daar niet mee eens.

“We zien op ons college dat de interviews met Malala in de Pakistaanse media wel degelijk een uitwerking hebben. Meer meisjes mogen studeren, omdat Malala’s moed en haar motto ‘onderwijs voor iedereen’ moeders wel degelijk overtuigen.”

Sarah Khan heeft gelijk. In het dorpje Kot Lakpat, buiten de stad Lahore, mag de zesjarige Fatima vandaag voor het eerst naar school. Haar moeder bekent dat ze zenuwachtig is. Ze is nooit naar school geweest, zoals de meerderheid van de vrouwen in haar dorp. Lachend vertelt dat ze zich heeft laten overtuigen door het meisje Malala, zoals ze Malala Yousafzai noemt. “Ik hoop dat Fatma het beter krijgt dan wij, als zij straks de school heeft afgemaakt”, vertelt haar moeder enigszins geëmotioneerd.

Fatma is niet het enige meisje dat in Pakistan na de aanslag op Malala nu wel naar school mag. “Noem het de erfenis van Malala”, bevestigt ook Kozue Kay Nagata van de VN-organisatie Unesco in Islamabad. De ‘barbaarse’ aanslag heeft een positieve discussie op gang gebracht over de vraag waarom de meeste jongens wel naar school mogen. Uit een recent rapport van Unesco blijkt dat percentage al boven de tachtig procent te liggen.

Volgens studente Subha Malik (24) van de Vrouwenuniversiteit in Lahore is de vooruitgang op het Pakistaanse platteland te danken aan de televisie. Ze vindt zichzelf daarvan een goed voorbeeld. Als eerste meisje in haar familie kreeg ze de kans te studeren, nadat haar moeder zich door tv-programma’s had laten overtuigen.

Subha, die genderstudies volgt, heeft de eerste aflevering van Burka Avenger gevolgd. Haar enige kritiek is dat ze onderwerpen tot nu toe een beetje kinderachtig vindt.

“Ik hoop dat in de serie ook het thema van financiele onafhankelijkheid van vrouwen aan de orde komt. Mishandeling in het gezin komt veel voor. Pakistaanse vrouwen moeten net als Westerse meisjes naar school, want onderwijs geeft vrouwen kans op een baan. Als haar man haar dan nog durft te slaan, kan ze vertrekken met haar kinderen en op eigen benen staan.”

Maar bewonderenswaardige acties van Malala en cartoons als Burka Avenger ten spijt, is er ook meer geld nodig. De overheid besteedt niet meer dan 1,4 procent van het budget aan onderwijs. Het was president Zardari die na de aanslag op Malala beloofde dat ieder gezin 2 dollar per meisje zou krijgen. De Pakistaanse overheid stelt zich als doel dat in 2015 alle meisjes onderwijs volgen. Het fonds, genoemd naar Zardari’s vermoordde vrouw Benazir Bhutto, heeft nog lang niet iedere familie uitbetaald.

“Als Pakistan werkelijk economisch vooruit wil, is meisjesonderwijs heel belangrijk. Opgeleide vrouwen zullen een bijdrage leveren van de modernisering van ons land”, zegt de studente Subha Malik. “Hopelijk maken Malala en Burka Avenger dat de Pakistaanse beleidsmakers duidelijk.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons