Zeven van de tien meest succesvolle zakenvrouwen ter wereld zijn Chinees. Maar vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de politiek en het bedrijfsleven en worden in het algemeen ondergewaardeerd, stelt Wu Qing.

Met de grondwet in de hand vecht de feministe en voormalige volksvertegenwoordiger voor meer gelijke rechten voor vrouwen. “In artikel 33 staat dat iedere inwoner van de Volksrepubliek China gelijk behandeld moet worden. En volgens artikel 48 zouden vrouwen gelijke rechten hebben in de economie, in de politiek, op alle gebieden van de smaenleving”, vertelt zij. “Maar China wordt nog steeds door en voor mannen geregeerd.”

Van vrouwen wordt verwacht dat ze trouwen. Na hun 27ste worden ze bestempeld als overgebleven. “Iedereen, zelfs de loodgieter die een vrouw helpt in haar appartement, vraagt aan single vrouwen wanneer ze eindelijk gaan trouwen”, zegt schrijfster Joy Chen. “Het is niet alleen beledigend voor alleenstaande vrouwen, maar voor iedereen, omdat deze sociale druk betekent dat je pas bestaansrecht hebt, als je getrouwd bent.”

Lees meer op: CNN

Foto: PeaceplusOne/Flickr

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief