Achtergrond

Outsourcing kan braindrain Suriname stoppen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Wie met zijn verzekeringsmaatschappij of bank belt, krijgt meestal niet Apeldoorn maar een veel exotischere plek op aarde aan de lijn. Na het Indiase Bangalore wordt Paramaribo steeds meer een plek waar Nederlandse financiële dienstverleners en ICT-bedrijven hun werk uitbesteden. De software die nodig is om je boodschappen bij Albert.nl te bestellen, wordt bijvoorbeeld in Suriname ontwikkeld.

 

Albert.nl is een klant van Qualogy, een Nederlands softwarebedrijf dat sinds 2007 ook een vestiging in Suriname heeft met 35 lokale medewerkers in dienst. “We zijn heel erg onder de indruk van de motivatie van onze collega’s om er een gezamenlijk succes van te maken”, zegt Pieter Kranenburg van Qualogy. “Voordeel voor ons is dat er in Suriname veel hoogopgeleide mensen zijn die de Nederlandse cultuur en taal kennen.”

 

outsourcing Suriname2“Nederlandse bedrijven die werk uitbesteden aan India klagen vaak over de kwaliteit”, weet financieel consultant Dennis Lapar. “Tussen Nederland en India is het cultuurverschil groot en dat merk je in de communicatie. Dat probleem is er niet met Suriname.” Lapar probeert bedrijven te interesseren om een deel van hun bedrijfsprocessen over te plaatsen naar Suriname, dat doet hij onder meer door het organiseren van seminars in Nederland en Paramaribo. Hij merkt dat bedrijven in Nederland wel willen maar nog een beetje huiverig zijn. Hoewel Suriname vanwege de taal, cultuur en de lage lonen een voor de hand liggende plek is voor Nederlandse en Vlaamse bedrijven om hun werk uit te besteden, staat Paramaribo nog nauwelijks op de kaart bij het bedrijfsleven.

 

Glasvezelkabel
Lapar: “Ondernemers associëren Suriname nog met de decembermoorden en vragen zich af of er wel een goede internetverbinding is.” Wat dat betreft worden de ondernemers binnenkort op hun wenken bediend. In 2010 krijgt Suriname er namelijk een tweede zeekabel voor internet en telefonie bij waardoor het land bij een storing niet meer hoeft terug te vallen op communicatie via de satelliet.

 

Offshore-expert Paul Tjia merkt wel dat de interesse voor Nederlandse bedrijven om werk naar Suriname te outsourcen stijgt, maar is nog niet echt onder de indruk van het aantal dat dat ook daadwerkelijk doet. “Suriname heeft voor Nederlandse bedrijven een aantal voordelen, met name de taal, en daarom is het eigenlijk teleurstellend dat er tot nu toe nog maar zo weinig gebeurt.” Tjia denkt dat de Surinaamse overheid en het Surinaamse bedrijfsleven een actievere rol zouden kunnen spelen om het land onder de aandacht van het Nederlandse en Vlaamse bedrijfsleven te brengen. “Oost-Europa, India en andere Aziatische landen zijn zichzelf aan het promoten als offshorebestemming. Dat zou Suriname ook moeten doen.”

 

Braindrain

De meeste bedrijven die momenteel zakendoen met Suriname, hebben zelf een link met het land en sommigen ondernemen er vanuit idealistische motieven. Zo ook Winston Wilson, projectmanager bij Welten, een outsourcingsbedrijf voor financiële dienstverleners. Wilson is geboren in Suriname en kwam ruim twintig jaar geleden naar Nederland om in Rotterdam bestuurskunde te studeren aan de Erasmus Universiteit.

Afgestudeerde HBO’ers en WO’ers
konden afgelopen februari in Paramaribo
tijdens een carrièredag kennismaken
met Welten. Foto: Welten

“Suriname is een van de landen ter wereld waar de braindrain het grootst is”, zegt hij. “Het is doodzonde dat juist de mensen met kennis wegtrekken. Wij willen jongeren toekomstperspectieven geven en ze zo voor Suriname behouden.”

 

Samen met een vriendin die bij Welten werkt, bedacht Wilson daarom het plan om Surinaamse economie- en rechtenstudenten een door de sector vereiste opleiding in Nederland te geven en hen vervolgens in Suriname in te zetten voor banken en verzekeraars. Dit plan boden ze aan bij Welten die daar meteen enthousiast op inging. Momenteel doorlopen negen Surinaamse economen en juristen een leerwerktraject in Nederland dat door Welten in samenwerking met de Financial Academy wordt georganiseerd. Wilson: “Behalve dat de trainees een goed beeld krijgen van hoe het er in het Nederlandse bedrijfsleven aan toegaat, is het ook goed dat zij hun gezicht laten zien bij onze klanten. Onbekend maakt toch onbemind. We merken dat onze klanten veel enthousiaster zijn om hun werk naar Suriname uit te besteden nu ze de mensen kennen die dat werk straks gaan uitvoeren.” Want dat is plan C. Dit najaar zal Welten in Paramaribo een vestiging openen.

 

Kostenbesparing
“Het is onze doelstelling om op korte termijn 300 tot 400 man personeel in dienst te nemen”, zegt Wilson. Hij denkt dat dat wel haalbaar is. “Unamic HCN, een callcenter is drieëneenhalf jaar geleden met zes man begonnen en heeft momenteel 350 werknemers in dienst.” Het kantoor in Paramaribo is voor Welten dan ook niet alleen maar een idealistische onderneming. “In Suriname kunnen wij wel 30 tot 40 procent op de kosten van onze klanten besparen. Bovendien hebben wij door het tijdsverschil van vier uur ‘s zomers en vijf uur ‘s winters meer uren in de dag om ons werk te doen. Nu het met de economie wat minder gaat, moet je als bedrijf sneller opereren. Als iemand bij jou online een verzekering aanvraagt en je kunt de klant de volgende dag meteen terugbellen met een offerte dan ben je in het voordeel ten opzichte van de concurrent.”

 

Dames Groot
Qualogymedewerkers. Foto: Qualogy

Ook Pieter Kranenburg van Qualogy ziet de toekomst van hun Surinaamse vestiging rooskleurig in. “We hebben zelfs plannen om uit te breiden naar de Nederlandse Antillen, Trinidad en Tobago, Guyana en zelfs Brazilië.” Dat neemt niet weg dat hij ook weleens zijn ergernissen heeft. “Tijdens de opstartfase van je bedrijf ben je afhankelijk van veel verschillende instanties. Dat kost soms veel tijd. Ik heb daarom laatst tijdens een seminar in Paramaribo een appèl gedaan op Surinaamse ambtenaren om het ons ondernemers makkelijker te maken.”

 

Mocht de Nederlandse outsourcing naar Suriname een vlucht nemen, gaat dat dan niet ten koste van werkgelegenheid in Nederland? Lapar denkt van niet. “Het gaat maar om kleine aantallen als je het vergelijkt met de Nederlandse economie. En in Nederland komt straks door de vergrijzing een enorme krapte op de arbeidsmarkt.”

Op 21 augustus wordt in Rotterdam een seminar georganiseerd over outsourcing in Suriname en op 28 oktober in Paramaribo. Meer info.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons