Achtergrond

Oranje wordt protestkleur op Olympische Spelen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De organisatoren van de Spelen in Peking hebben het mensenrechtenactivisten niet makkelijk gemaakt. Spandoeken, T-shirts of emblemen die verwijzen naar godsdienst, politiek of mensenrechten zijn expliciet verboden op de Olympische tribunes, ook als ze pro-Chinees zijn. Het Deense initiatief ‘The colour Orange’ denkt een manier te hebben gevonden deze regels te vermijden.

monks
Oranje gewaden foto:CC

Sinaasappeltje schillen
“Het idee is tegelijk simpel en geraffineerd”, luidt een statement op de campagnesite. “De censuur kan het gebruik van duidelijke mensenrechtensymbolen verbieden, maar niet van de kleur oranje. We moedigen sportlui en toeschouwers aan om de kleur zo creatief mogelijk te gebruiken voor hun kleren en accessoires. Het kan een oranje hoed zijn, een oranje cameratas, een das of een pen. Zelfs het schillen van een sinaasappel kan een krachtig statement worden.”

De vader van het idee is de Deense beeldhouwer Jens Galschiot. De Deen is bekend van de Zuil van de Schaamte, een bronzen beeldhouwwerk van acht meter hoog dat hij maakte uit verontwaardiging over de bloedige repressie van Chinese studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989. Van het beeld bestaan vijf exemplaren, in Rome, Berlijn, Brazilië, Mexico en Hongkong.

 

 

pillar of shame
Activisten schilderen de Zuil der Schaamte in
Hong Kong oranje foto: the color orange

Toen Galschiot eind april
naar Hongkong reisde om
zijn beeld oranje te
schilderen, werd hij daar prompt op een vliegtuig naar huis gezet door de immigratiediensten. Op 2 mei hebben Chinese mensenrechtenactivisten het beeld toch oranje geschilderd. De actie diende om de wereldopinie eraan te herinneren dat oranje de kleur van protest moet worden ten tijde van de Olympische Spelen in Peking.

 

 

 

Kleur van de monniken
Waarom de kleur oranje?
Galschiot inspireerde zich op de kleur van de gewaden van boeddhistische monniken in Tibet en Birma. In Birma kwamen de geestelijken vorig jaar massaal op straat om te protesteren tegen de dictatuur. Oranje was ook de kleur van de democratische omwenteling in Oekraïne en, zoals Nederlanders al langer weten, een bijzonder dankbare, want zeer zichtbare supporterskleur.

 

Op theColorOrange.Net kan je talloze tips vinden om kleurrijk te protesteren tegen het beleid van China. Ook zijn er veel blogs van activisten te lezen en lees je de laatste nieuwtjes omtrent de campagne

 

Nederland“Het Nederlandse Olympische Comité vreest dat de Nederlandse sportkleur wordt ‘gepolitiseerd’. We willen niet worden gedwongen het standpunt van
anderen te steunen”, reageerde woordvoerster Annemiek van de Meer van het Nederlands Olympisch Comité.

Trots op Oranje
Galschiot ziet niet in wat het probleem is. “Ik ben er bijna zeker van dat vrijwel alle Nederlanders de mensenrechtensituatie in China een probleem vinden. De Nederlanders zouden trots moeten zijn dat we hun kleur gebruiken. Zij zullen de enigen zijn die hun nationale kleur kunnen dragen en tegelijk de mensenrechten verdedigen. Alle anderen riskeren uitsluiting als ze zeggen waarom ze de kleur dragen.”

 

 

 

 

Meer bij intimate China

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons