Achtergrond

Op zoek naar goud in Colombia

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Oké daar gaan we dan! We zitten in een piepklein vliegtuigje naar Choco, een arm gebied in Colombia dat niet via de weg te bereiken is. We zijn op weg naar de communityfarm van Oro Verde, een van de partners van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad in het Goed Goud-programma.

Onderweg zien we houten huisjes langs de weg, waar mensen in de schaduw voor de deur zitten en kinderen spelen op straat. Hoewel het er gezellig uit ziet in de straten, is de situatie voor velen uitzichtloos. Het leeuwendeel van de bevolking leeft van het winnen van goud en een groot deel doet dat op een illegale manier. Dat houdt in dat er willekeurig in de grond gehakt wordt om naar goud te zoeken. Uiteraard met negatieve gevolgen voor de omgeving.

Schrijnend
De situatie omtrent het winnen van goud is schrijnend: de werkomstandigheden zijn slecht, er worden veel chemicaliën gebruikt die slecht zijn voor mens en het milieu en de mijnwerkers houden van de werkelijke opbrengst maar weinig over. Als je al die kuilen langs de weg ziet, dan denk je: waar zijn we in vredesnaam mee bezig? De mensen werken hier voor een hongerloontje in barre omstandigheden, terwijl er aan de andere kant van de wereld mensen superrijk van worden en de onwetende consument pronkt met zijn sierraad.

Standaard voor eerlijk goud
De gemeenschap Oro Verde is de inspiratiebron voor het Goed Goud-programma van Solidaridad en heeft onder andere geleid tot de introductie van de nieuwe standaard ‘Fairtrade – Fairmined’. Deze standaard zorgt ervoor dat er bewuster wordt nagedacht over het winnen van goud met minder negatieve gevolgen voor mens en milieu.

Het Oro Verde project zorgt ervoor dat de mensen meer verdienen en dat de omgeving, het prachtige regenwoud, behouden wordt. Naast het werken met enkel milieu- en mensvriendelijke producten, betaalt Oro Verde de mijnwerkers en ook de families. Zodat ook de kinderen een dak boven hun hoofd hebben, kunnen eten en lekker kunnen spelen.

Mietjes
Uiteraard gaan we zelf ook nog aan de slag in de mijn. Eerlijk gezegd houden we het niet langer vol dan een half uur. Mietjes zijn we, vergeleken bij deze mensen die in de volle zon, dag in dag uit, zoeken naar de glimmertjes. We hebben respect voor de mijnwerkers en voor Oro Verde, want het is echt niet gemakkelijk om hier zaken te veranderen.

Sommige kinderen denken vandaag snel goud gevonden te hebben. “Oro, oro,” roepen ze en wijzen naar mijn haar, want blonde lokken die kennen ze hier niet.

Martin Lapenna Holzmeister en Joni Bais deden mee aan het project 6x6x6 op reis, waarbij zes teams naar zes continenten reisden om aandacht te vragen voor zes goede doelen.

Lees ook het verhaal van Ruut van der Beele en Maranka Pool die op zoek gingen naar duurzaam eten in San Francisco.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons