Achtergrond

Op de motorfiets van Delhi naar Yangon door Nepal, Sikkim, Bhutan en India’s Noordoostelijke Staten op zoek naar Myanmar’s oude en nieuwe regionale connecties.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Sinds twee jaar zijn er verregaande politieke en economische hervormingen gaande in Myanmar. In 2011 trad een quasi-burgerregering aan geleid door president Thein Sein, en sindsdien zijn er talloze politieke gevangen vrijgelaten, is er ruimte gecreëerd voor oppositie inclusief voor Aung San Suu Kyi, en is de mediacensuur versoepeld.

In reactie op deze hervormingen heeft de Europese Unie haar economische sancties tegen Myanmar opgeheven en de Verenigde Staten ze versoepeld. Voor beiden is een goede relatie met dit veelbelovende land een prioriteit in het buitenlandbeleid. Myanmar’s strategisch gelegen locatie, haar vele grondstoffen, en haar nog grotendeels onaangeroerde afzetmarkt zijn daarvoor belangrijke redenen.

Ook de landen in de regio zoals Japan en India zijn actief bezig hun relaties met dit veelbelovende land te versterken. Waar China lange tijd Myanmar’s belangrijkste handelspartner was, lijkt het nu dat Myanmar ook een belangrijke rol zal gaan spelen in het verbinden van het Subcontinent met Zuidoost Azië.

Wij zijn een Nederlandse en een Brit en wonen in Yangon waar wij werkzaam zijn in ontwikkelingssamenwerking. Nieuwsgierig naar Myanmar’s oude, nieuw en mogelijke toekomstige relaties met haar Westelijk gelegen buurlanden, besloten wij naar Delhi te vliegen, op een Royal Enfield motorfiets te stappen, en door Nepal, Sikkim, Bhutan en India’s Noordoostelijke Staten terug naar huis in Yangon te rijden. Onze reis en observaties kun je volgen op
www.ridingtorangoon.com

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons