Achtergrond

‘Op de eerste rij voor weinig geld’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”file_styles_square_thumbnail”,”fid”:”14944″,”attributes”:{“class”:”media-image”,”height”:”180″,”style”:”width: 100px; height: 100px; float: right;”,”width”:”180″}}]]“Als het gaat om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) houden werkgevers zich liever bezig met de effecten van hun bedrijf op het milieu, dan met hun werknemers. Vooral bij hun internationale werknemers wordt elke uitwijkmogelijkheid benut.” Henk van de Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, deed deze uitspraak 20 april 2012 in het vakbondsmuseum de Burcht in Amsterdam bij de presentatie van de publicatie The value of workers in international CSR policies. Na de presentatie van het boek vond een debat plaats.

Debatleider Astrid Kaag, beleidsadviseur bij FNV Mondiaal, benadrukte bij aanvang van het debat dat de kern van het probleem in de uitbesteding van arbeidscontracten en flexibilisering van de arbeidsrelaties zit.  Om kosten te besparen, besteden bedrijven steeds meer werkzaamheden uit aan derde partijen. Daarnaast  bieden ze steeds minder vaste aanstellingen aan eigen werknemers. Dit leidt volgens de debatleider tot minder invloed voor de vakbond en daarmee tot slechtere arbeidsomstandigheden.

Na een terugblik door historicus Sjaak van der Velden op het internationale verleden van de vakbondsbeweging, geeft Wim Mul, HR-directeur Schiphol zijn visie op MVO. “Laten we eerlijk zijn, iedereen wil op de eerste rij zitten voor zo min mogelijk geld. We zullen allemaal redelijke prijzen moeten betalen: de consument voor zijn product en de werkgever voor zijn werknemer. Ook als inlenend bedrijf kun je een goede werkgever zijn.”

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”file_styles_thumbnail”,”fid”:”14945″,”attributes”:{“class”:”media-image”,”height”:”100″,”id”:”1″,”style”:”width: 143px; height: 100px; float: right;”,”width”:”143″}}]]Mul heeft zich de afgelopen jaren meerdere malen bezig gehouden met de stakingen en cao-onderhandelingen van de schoonmakers. “Als bedrijf moet je doen waar je goed in bent. Om kwaliteit te leveren, kun je diensten als schoonmaak beter uitbesteden.” Vanuit de zaal kwam het commentaar dat bedrijven daarmee verantwoordelijkheid afschuiven. Hierop reageert Ben Roodhuizen, bestuurder bij FNV Bondgenoten. “Nog nooit heeft een bedrijf besloten om een dienst uit te besteden om daarmee de kwaliteit te verbeteren. Het gaat altijd om kostenreductie.”

Rob van Tulder, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit benadrukt het belang van samenwerking op het gebied van MVO tussen bedrijven, vakbonden en andere stakeholders. “Vaak zijn meerdere partijen bezig met eenzelfde thema. Je moet de krachten bundelen.” Ook Sascha Meijer, beleidsadviseur internationale zaken bij FNV Bondgenoten wil graag meer internationale samenwerking. “Nu gebruikt FNV de gedragscodes van bedrijven als leidraad. We zouden veel pro-actiever een bijdrage kunnen leveren aan het MVO-beleid van multinationals door internationaal samen te werken met vakbonden.”

Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons