Achtergrond

Oost, west, thuis best?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Oost, west, thuis best? Niet volgens wetenschappers uit de VS. Op basis van vier miljard tweets hebben zij ontdekt dat mensen gelukkiger worden naarmate ze verder van huis zijn.

Overwerkt? Angstig? Gespannen? Een verre vakantie zal je goed doen. Een team van onderzoekers aan de Universiteit van Vermont in de Verenigde Staten heeft ontdekt dat tweets significant meer tevreden woorden bevatten, als ze verder van huis worden ze verzonden.

‘Twitterologie’
Twitter is een vruchtbare bron voor onderzoek, omdat de berichten minder gemaakt en zelfbewust zijn dan bijvoorbeeld antwoorden op vragenlijsten. Bovendien heb je als onderzoeker altijd grote hoeveelheden data beschikbaar, die makkelijk te doorzoeken zijn. Nuttige informatie is direct bij de hand, zoals het profiel en de locatie van de tweeter.
De nieuwe studie naar het verband tussen geluk en de geografische ligging is gebaseerd op vier miljard tweets uit het jaar 2011, verzonden uit alle hoeken van de wereld.

Blije berichtjes
Om het ‘geluk’ van een tweet te beoordelen, ontwikkelde het onderzoeksteam een meter voor woorden met een positieve of plezierige context, zoals  ‘nieuw’, ‘geweldig’, ‘koffie’ en ‘lunch’, maar ook voor woorden met een negatieve context: ‘nee’, ‘niet’, ‘haat’, ‘vloek’, ‘verveeld’. Op basis van deze meter kreeg elk bericht een gelukscore.

Weg van je werk…
De onderzoekers melden dat de gelukscore eerst lichtjes daalt bij afstanden van ongeveer één kilometer – de aard van de afstand doet vermoeden dat het om de werkplek gaat – en vervolgens langzaam stijgt naar mate de afstand groter wordt, tot duizenden kilometers aan toe.
Het lijkt er dus op dat we het minst gelukkig zijn op ons werk en het meest gelukkig als we het verst van huis zijn. Tenminste, dat is wat twitter doet vermoeden. Een cocktail met je grote liefde op het strand tweet toch lekkerder dan de fikse ruzie die daar eigenlijk mee gepaard ging.

…en op naar Hawaï
Hoewel het de vraag blijft of deze steekproef representatief is voor een groter deel van de wereldbevolking, en of de uitingen van geluk in tweets een echte indicator zijn voor iemands gemoedstoestand, is die dure vakantie naar Hawaï of Bermuda misschien toch het overwegen waard.

 

 

Lees meer bij BBC

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons