Achtergrond

Ontwikkelingssamenwerking in mijn eigen stad?!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als iemand mij vraagt: Wat voor werk doe je?. Dan zeg ik vaak sarcastisch: ‘Ik bouw de buurt op, steentje voor steentje’.

Ontwikkelingswerk in mijn eigen stad!

Gek genoeg komt dit antwoord in de verste verte niet dichtbij de werkelijkheid. In de realiteit is mijn vak opbouwwerk veel complexer. En daarom zeg ik vaak: ‘Ik doe ontwikkelingssamenwerking in mijn eigen stad!’.

Gebrek aan geld of….?

Mijn toehoorders beginnen dan vaak moeilijk te kijken. Vraagtekens rijzen boven hun hoofd uit en ik hoor ze denken: ‘Maar er is toch niet zo veel armoede in onze stad?’. Ontwikkelingssamenwerking heeft nu eenmaal in onze westerse opvatting vaak met financiële armoede te maken. Maar als opbouwwerker in Nederland begrijp je dat armoede niet alleen voortkomt uit gebrek aan geld, maar vooral door gebrek aan sociale verbindingen in buurten of wijken.

Gelijkenissen opbouwwerk en ontwikkelingswerk

Dus ik doe ontwikkelingssamenwerking in mijn eigen stad Den Haag. Stichting Boog is mijn werkgever en ik heb het er al ruim drie jaar enorm naar mijn zin! Als (voormalig) ontwikkelingswerker in Peru verbaasde ik mij in het begin van mijn carrière als opbouwwerker enorm over de gelijkenissen van het benaderen van een project.

Processen begeleiden

Zowel in ontwikkelingswerk als buurtopbouwwerk staat het begeleiden van processen om mensen te  ‘empoweren’ (of zoals dat in Nederland het ‘in eigen kracht zetten van de burger’ heet) centraal. Daarvoor zijn een legio aan instrumenten te gebruiken die allemaal als doel hebben de burger in het publieke domein te activeren.

Civil Society
De buurtopbouwwerker begeleid dus als ‘ontwikkelingswerker’ de burger tijdens zijn / haar klim op de zo genaamde participatie-ladder (www.participatieladder.nl) tot het niveau dat deze volledig op eigen kracht activiteiten kan organiseren in en voor de buurt. Op deze manier maakt de ‘buurtvrijwilliger’ deel uit van de door de politiek zoveel aan gerefereerde Civil Society*!

——————————————————————————————————-

* Civil Society is het politieke en maatschappelijke wensbeeld van betrokkenheid van burgers bij de publieke zaak, vergroting van maatschappelijk zelfbestuur ten koste van de politiek, beperking van commerciële invloeden en versterking van gemeenschapszin en tolerantie – http://overheid.allesbegintvrijwillig.nl/beleid-ondersteuning/civil-society)!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons