Achtergrond

‘Ontwikkelingssamenwerking effectiever bij openheid van data’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Toegang tot kennis is een belangrijk middel om invloed te krijgen. Het is voor mensen in ontwikkelingslanden van groot belang dat zij betere toegang krijgen tot de kennis die in andere landen voor het oprapen ligt. En burgers hier kunnen meer vertrouwen krijgen in ontwikkelingssamenwerking, als data vrij beschikbaar zijn.

Onlangs vroeg Joost Steins Bisschop van Jungle Minds zich op Frankwatching af waarom het intellectueel eigendom zo krampachtig wordt beschermd en deed een pleidooi voor wikiknowledge.

Wereldbank data online
De Wereldbank heeft onlangs een initiatief genomen door de haar beschikbare data via een API online te zetten. Iedereen kan die gegevens nu vrij gebruiken om nieuwe toepassingen te bouwen, onderzoek te doen en controles uit te voeren. Het gaat om een paar 1000 indicatoren, visualisaties in verschillende talen, en een geo-gecodeerd dataproject voor meer dan 1000 projecten. Maar niet alleen de Wereldbank heeft belangrijke gegevens.

Publiek goed met grote sociale voordelen
Ontwikkelingen gaan snel. Begin 2009 riep Tim Berners-Lee regeringen op hun data te delen. In mei van dat jaar werd in de VS data.gov gelanceerd, gevolgd door het VK een paar maanden later. DFID, het Britse ministerie van ontwikkelingssamenwerking, kwam niet veel later tot de conclusie dat hun data de potentie heeft een internationaal publiek goed te worden met hoge sociale voordelen – maar alleen als anderen toegang hebben om deze data toe te passen.

Goudmijn aan data
Open data voor ontwikkelingssamenwerking zie ik als nieuwe grondstof, een die we niet op zullen maken, maar die een duurzame basis biedt voor een nieuwe toekomst. Ook de Nederlandse overheid zit op een goudmijn aan data over ontwikkelingssamenwerking. Deze goudmijn is nu nog gesloten, maar daar komt wat mij betreft snel verandering in. In plaats van data te verwerken in rapporten en soms interactieve websites, zal de overheid zich moeten inzetten om ruwe data te delen met een potentieel aan talenten en experts waar tot nu toe weinig gebruik van wordt gemaakt. Niet alleen heeft de overheid zelf veel data, zoals bronnen voor de vele onderzoeken van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) en de ruwe data achter de reportage over de resultaten van het Nederlands beleid op ontwikkelingssamenwerking, maar ook NGO’s bezitten een goudmijn aan data, zoals de projectuitgaven in ontwikkelingslanden.

Effectievere ontwikkelingssamenwerking
Ontwikkelingssamenwerking is een van de meest geëvalueerde sectoren, maar burgers zitten niet te wachten op nog meer evaluaties. Ze willen zien waar hun geld heen gaat en aan de andere kant van de keten geeft openheid van data burgers in ontwikkelingslanden de mogelijkheid om die data toe te passen, kennis in te zetten of regeringen ter verantwoording te roepen. De openheid van data levert daarom uiteindelijk effectievere ontwikkelingssamenwerking op en meer vertrouwen bij burgers hier en daar.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons